Az étkezési paradicsom hosszúkultúrás termesztésének bemutatása a szentesi Felsőréti telep 5. számú üvegházának példáján keresztül

Dátum
2011-10-21T11:09:09Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatomat a jelenleg (2011-ben) legmodernebb magyarországi termesztőberendezés – a szentesi Árpád-Agrár Zrt. Felsőréti telep 5. számú üvegházának – hosszúkultúrás étkezési paradicsomtermesztésének gyakorlatáról írtam. Az üvegház 2010-ben épült, alapterülete: 2 hektár (12 hajó), hajóhossz: 211 méter, hajószélesség: 8 méter (összesen: 96 méter széles a 12 hajó), vápamagasság: 5,5 méter, amely még ritkaságnak számít a hazai hajtatásban. A 2011-es évben a hosszúkultúrás termesztéshez a magokat 2010. november 17-én vetették, a palántákat 2011. január 27-én ültették, és várhatóan 2011. november elejéig marad az üvegházban az állomány. A termesztett fajta a ’Grandella’ folytonnövő étkezési hibridfajta volt. Az első szedésre 2011. április második dekádjában került sor, ezt követően heti egy-két alkalommal végeztek szedést (fürtösen). A megkésett használatbavétel miatt 2011. novemberig 45 kg/m2-es termésmennyiségre számítanak. A következő évben (2012) szabályos, 11 hónapos kultúraidőt betartva 50 kg/m2 feletti hozamot terveznek.

Leírás
Kulcsszavak
paradicsom, hajtatás, hosszúkultúra, üvegház, Szentes
Forrás