A könyv előző kiadása óta eltelt tíz évben jelentős tudományos eredmények születtek, amelyek megerősítették azt a meggyőződést, hogy a lakosság egészséges táplálkozását, a népesség egészségét szolgáló tudományos és gyakorlati munka eredményessége a környezet-, táplálkozás-, élelmezés-egészségügy és élelmiszer-biztonság komplex szemléletén alapul. Az új tudományos eredmények mellett, az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk is kötelezően megváltoztatta az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos jogi szabályozást. A kötet harmadik kiadása tartalmában és szerkezetében is megújulva szolgálja a legkorszerűbb elméleti és gyakorlati követelményeket, fejezetenként részletezve a tárgyalt kérdések közegészségügyi, élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakmai tartalmát. A jogi szabályozás folyamatos változása miatt az új kiadás nem hivatkozik jogszabályokra, viszont hazai viszonylatban először szól a gyógyszer-tápanyag, gyógyszer-gyógynövény interakciók témaköréből a gyakorlatban is figyelembe vehető kölcsönhatásokról.