A tankönyv három nagy fejezete az ételkészítés, a cukrászati és a felszolgáló ismereteket tartalmazza, amelyek egymásra épülnek és kiegészítik egymást. A gyakorlatias szemléletmód elsajátításán túl az alapvetõ fogalmak rendszerezésére, az egyéni tapasztalatok felhasználására ösztönzi a hallgatókat. Az ételkészítési ismeretekben a nyersanyagok, a fõzelékek, a köretek, a saláták, a mártások, a levesek, a meleg elõételek, a tészta ételek, a különbözõ húsételek és a hidegkonyhai ismeretek kerülnek bemutatásra. A felszolgáló ismeretek a biztonságos munkavégzés feltételeit, a terítés, a vendéglátás, a felszolgálás és az étrend összeállításának folyamatait, az ételismeret alapfogalmait ismerteti. A cukrászati ismeretek az alapmûveleteket, az elõkészítést, tésztakészítést, a cukrászati alaptésztákat és a kikészített sütemények jellemzõit mutatja be. Komoly ábraanyag könnyíti a tananyag elsajátítását.