Absztrakt
Ez a cikk a macedón gasztronómia gazdagságát mutatja be. Két hagyományos étel pontos receptjét írja le: a tavcse-gravcse babos étel és a „macedón pizzaként” ismert pasztrmalija elkészítési módját.
Abstract
This article presents the richness of Macedonian gastronomy. It gives the exact recipe for two traditional dishes: the bean dish tavche-gravche and the pastrmalija, known as the „Macedonian pizza”.
Absztrakt
A szerző a macedón-magyar szótár előkészítő kutatásait végezte el az elmúlt tíz évben. A szótár kiadásához meginduló munkálatok kapcsán a macedón identitástudat és nyelv témájában oszt meg gondolatokat, melyek árnyalják a népről és nyelvéről kialakult sztereotípiákat.
Abstract
The author has been preparing the Macedonian-Hungarian dictionary for the last ten years. In connection with the work starting to publish the dictionary, he shares his thoughts on the topic of Macedonian identity and language, which modulates the stereotypes formed about the people and its language.