Szerző szerinti böngészés "Czipa, Nikolett"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 247)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A comparative study of risk assessment of toxic elements in honey consumed from the region of Bangladesh and HungaryJahan, Sharmin; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarThe study's goals were to characterize and assess the honey's complex elemental composition and to evaluate the possibility of toxic elements in honey from two distinct countries. Seven different floral kinds of honey were investigated, namely, mustard (Brassica nigra), Black Seed (Nigella sativa) litchi (Litchi chinensis), Wild (Sundarban’s), Acacia ( Robinia pseudoacacia), Chestnut (Castanea sativa) and Forest/Honeydew honey. The highest potassium content is found in Bangladeshi and Hungarian honey, with an average potassium content of 948 mg/kg in Bangladesh and 1367 mg/kg on average in Hungary. Samples of Hungarian honey were shown to have a lower aluminum risk than samples of Bangladeshi honey. According to the results of the current investigation, it can be assumed that children are the demographic group most exposed to toxic elements. We found that the mineral levels in black seed, wild B3, chestnut honey, and forest honey were exceptionally high.Tétel Szabadon hozzáférhető A magyar mézek minősége(2013) Czipa, Nikolett; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető A méz minősítéséhez és nyomonkövethetőségéhez szükséges vizsgálatok(2008) Czipa, Nikolett; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Korlátozottan hozzáférhető A mindenmentes sárgarépa-főzelék vizsgálata, valamit fogyasztói megitélése a hagyományos sárgarépa-főzelékkel szembenFürstal, Csenge; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA fogyasztók az egészséges életmód részeként határozzák meg a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást. A magyar gasztronómiában a zöldségekből készített főzelékek ismert szereplői az étrendnek. A rohanó életvitel elterjedésének, a városiasodás folyamatából adódóan, valamint a kiskerti gazdálkodás visszaszorulása miatt a főzelékfélék fogyasztása csökkenő tendenciát mutat. Diplomamunkámban a sárgarépafőzelék hagyományos, valamint ún. mindenmentes alapanyagokból készült változatát szeretném vizsgálni. Egyfelől a kereskedelemben vásárolt sárgarépából, hagyományos alapanyagokból (tej, liszt és fűszerek hozzáadásával), másfelől növényvédőszer felhasználása nélkül termelt, saját termesztésű „kiskerti” sárgarépából mindenmentes főzeléket fogok készíteni. A téma feldolgozása során a kétfajta főzelék fogyasztói értékelését vakkóstoltatás segítségével végzem el, valamint laboratóriumi vizsgálatok segítségével főbb táplálkozástudományi jellemzőit (fenolos vegyületek, flavonoidok vizsgálata, valamint elemtartalom) mind a nyers sárgarépákban, mind pedig a két elkészült főzelékben összehasonlítom, kontrollként egy kereskedelemben kapható készterméket fogok használni. A fözelékek fogyasztói értékelését vakkostoltatás segitségével fogom felmérni. Munkám során bemutatom a sárgarépa, mint haszonnövény alkalmazásának körét, a növény jellemzőit. Célom, a modern szemlélettel és újszerű hozzávalók segítségével az ételintoleranciával (többek között gluténérzékenység, laktózintolerancia) élő fogyasztók számára is lehetőséget kínálni, hogy a hagyományos jellegű főzelék a fogyasztható ételek körét gyarapítsa.Tétel Szabadon hozzáférhető A Review of Emerging Technologies for the Extraction of Bioactive Compounds from Berries (Phalsa Berries)(2024) Shams, Rafeeya; Kaur, Simrat; Dash, Kshirod Kumar; Czipa, Nikolett; Kovács, Béla; Shaikh, Ayaz MukarramTétel Korlátozottan hozzáférhető Akác, hárs és napraforgó mézek minőségi paramétereinek vizsgálata 2007-2011 között(2012-04-27T08:39:01Z) Szabó, Gergő; Czipa, Nikolett; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA dolgozat tartalmazz 4 év (2007,2008,2009,2011) akác, hárs és napraforgó mintáinak elemzését. Célkitűzésem az volt, hogy vizsgáljam egyes fajtamézek rájuk jellemző paramétereit illetve egyes tárgyévekben fellépő változások mértékét.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az akác- és napraforgó méz paramétereinek összehasonlításaSzilágyi, Zsanett; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarAz akácméz és a napraforgó méz különböző paramétereinek összehasonlítása.Ilyen paraméter, a cukor és nedvességtartalom, pH-érték, HMF-tartalom, diasztáz aktivitás, elektromos vezetőképesség, prolin tartalom. Általánosságban a méz elkészítéséről esik szó, illetve a fajtamézek eltérő tulajdonságát mutatom be. Ezeket vizsgálatokkal alátámasztva.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Akác- és repcemézek fajtajellegének vizsgálata(2012-10-17T07:27:12Z) Szabó, Edina; Borbélyné dr. Varga, Mária; Czipa, Nikolett; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarKutatásaim során célom az volt, hogy 5 akác- és 5 repceméz mintán keresztül összehasonlítsam a két Magyarországon leggyakrabban fogyasztott fajtaméz cukorösszetételét. A kapott eredményekre keresve a magyarázatot került meghatározásra a mézminták pollen tartalma is. A minták között 3-3 olyan akác- és repceméz volt, melyek azonos területről származtak. További mintáim országunk más-más megyéjéből származtak. Négy vizsgálatot végeztem a mézeken. HPLC-vel meghatároztam a fruktóz, a glükóz, és a szacharóz tartalmat konduktométerrel az elektromos vezetőképességet, AOAC szabvánnyal a prolin tartalmat, Folin-Ciocalteu módszerrel pedig a fenol tartalmat. A pollen tartalmat hagyományos mikroszkópos vizsgálat révén kaptuk meg.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az akác-, hárs- és virágméz minőségi paramétereinek összehasonlításaBacsurné Bereczki, Ibolya Éva; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDolgozatom célkitűzése az volt, hogy az akác-, a hárs- és a virágmézek minősítését szolgáló szubjektív és objektív patamétereit összehasonlítsam. Az alábbiakban a 2014. évben, a NÉBiH által kiemelten ellenőrzött mézminták vizsgálati eredményeiből leszűrhető tapasztalatokat és javaslatokat fogalmazom meg.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Akácméz dúsítása gyógy- és fűszernövényekkelGrandt, Zsófia; Topa, Emőke Anita; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA méz, mint élelmiszer, rendkívül egészségesnek számít, azonban beltartalmi értéke, fenolos vegyület- és flavonoidtartalma viszonylag csekély. Kutatásom célja az volt, hogy az akácméz beltartalmi értékét növelni tudjam különböző gyógy- és fűszernövények hozzáadásával. A dúsításhoz felhasznált növények a következők voltak: levendula, fekete bodza, galagonya, petrezselyem és ánizs. Az akácmézhez bizonyos koncentrációkban adtam hozzá a növényeket, majd az áztatási idő leteltével eltávolítottam belőle azokat és a mintákat laboratóriumi körülmények között vizsgáltam. Egyes vizsgálatokat azonban nem csupán a mézmintákon végeztem el, hanem a szárított gyógy- és fűszernövényeken is. A mézminták és a növények esetében is mértem ásványianyag tartalmat, valamint összes fenolos vegyület- és flavonoid-tartalmat. Továbbá vizsgáltam a mézminták cukor- és nedvességtartalmat, pH-értékét és elektromos vezetőképességét. A vizsgálatok eredményeként megállapítható volt, hogy az akácméz gyógy- és fűszernövényekkel való dúsítása mindegyik vizsgált minta esetében növekedett a kérdéses paraméter esetében, vagyis hozzájárult az akácméz beltartalmi értékeinek javításához.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Akácméz minták minőségi paramétereinek meghatározása(2010-02-02T09:50:41Z) Bihari, Beáta; Czipa, Nikolett; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi KarVizsgálataim céljának azt tűztem ki, hogy a mézre vonatkozó hatályos minőségi jellemzők határértékét specifikusan az akácmézre próbáljam megadni. Ennek érdekében vizsgáltam 11 akácmézet, melyek közül 8 méhészektől származik, 3 pedig kereskedelmi egységekből. A három bolti méz mindegyike 2008-as szüretelésű lehet, a termelői mézek közül csak a 11-es minta, a többi 2007-es pergetésű, kivétel az 5-ös (2005) és a 6-os (2006) minta. A következő paraméterekre terjedt ki a vizsgálatom: nedvesség- és összes cukortartalom, pH érték, savfok, elemtartalom, elektromos vezetőképesség, prolin tartalom, HMF-érték és diasztáz-aktivitás. A Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott minimum 60%-ot, az akácméz esetében meg lehetne emelni, pl. minimum 70%-ra a kapott eredmények alapján. Vizsgálataim azt is bebizonyították, hogy szoros pozitív korreláció van a vezetőképesség és a káliumtartalom között, ebből arra lehet következtetni, hogy erre az értékre nagyban hat a földrajzi eredete. A HMF-tartalmat a pörgetést követő első évben érdemes megmérni, hogy később ne lehessen kimagyarázni a magas eredményt az eltelt idővel. A magyar előírás 40mg/kg-ot engedélyez, de vannak országok, ahol ez az érték maximum 15 mg/kg. Indokoltnak látom nálunk is bevezetni ezt a határértéket az akácméznél. A prolin-tartalom és a diasztáz-aktivitás vizsgálata során kapott eredményeim annyira eltérőek, hogy sajnos nem lehet belőlük messzemenő következtetéseket levonni.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Algaporral dúsított zabszeletek beltartalmi paramétereinek vizsgálataFogarasi, Doroti; Czipa, Nikolett; Soós, Áron; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarAz étrendkiegészítők termékkínálatában fellelhető különféle alga porok is, mint például a Spirulina por, amely az Arthrospori platensis szárított biomasszája. Szakirodalmi adatok alapján a Spirulina por tápanyag összetétele szinte kiváló. A diplomamunka során, arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a Spirulina alga por különböző ajánlott fogyasztási mennyiségéből hogyan lehet a napi étrendbe beilleszthető, zab- és fehérje szeletekhez hasonló terméket készíteniTétel Korlátozottan hozzáférhető Alternatív édesítőszirupok összehasonlítása és fogyasztói megítéléseSzarvas, Lilla; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA mai világban központi szerepet játszik az egészséges táplálkozás, ennek köszönhetően az emberek egyre nyitottabbak az új, alternatívákat jelentő termékek felé. Dolgozatom témájának ezért a cukrok kiváltására alkalmas növényi szirupok vizsgálatát választottam. Négy, különböző növényből kinyert édes szirup előállítását tanulmányoztam és gyümölcs teák felhasználásával különböző korosztályú személyekkel kóstoltattam. A felméréseknek köszönhetően megismerhettem, hogyan vélekednek az egyes fogyasztói rétegek az újdonságként jelenlévő datolya, juhar, agave illetve rizsszirup alkalmazásáról. Analitikai mérések során a minták szárazanyag- és nedvességtartalmát, polifenol, flavonoid, prolin és összes cukor tartalmát is összehasonlítottam több népszerű fajtamézzel, mint például akácméz, repceméz vagy hársméz, illetve cukorszirupok ellenében is elemeztem a növényi alternatívák eredményeit. Dolgozatom elkészítésével arra szerettem volna választ kapni, hogy alkalmas lehet-e a növényi eredetű cukorszirup a hétköznapokban legtöbbet használt kristálycukor kiváltására.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Alvást segítő, nyugtató hatású gyógynövényekkel és teáival dúsított kenyerek vizsgálata és HACCP terveSzabó-Kovács, Beáta; Czipa, Nikolett; Varga-Kántor, Andrea; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDiplomamunkám során alvást segítő, nyugtató hatású gyógynövényekkel, illetve azok teáival dúsított kenyereket sütöttem, majd megvizsgáltam a gyógynövények, a teák, a gyógynövényes kenyerek és a gyógyteákkal dúsított kenyerek szárazanyag tartalmát, összes polifenol és flavonoid tartalmát, valamint makroelem tartalmát. Végeztem organoleptikus elemzést is, valamint HACCP tervet és veszélyelemzést készítettem. A gyógynövények egyre nagyobb hangsúlyt kapnak napjainkban, ismét kezd visszatérni a régi időkből nagyon jól ismert gyógyfüvekkel való gyógyítás. Az orvosi gyógyszerek hatóanyagai között is számtalan gyógynövény szerepel. Választásom azért esett erre a témára, mert számomra is nagyon fontosak ezek a növények, a családommal együtt rendszeresen fogyasztjuk őket. Kíváncsi voltam, ha kombináljuk egy olyan alap élelmiszerrel, mint a kenyér, akkor milyen élettani hatásai maradnak meg, hogyan változik az antioxidáns és az elem tartalma.Tétel Szabadon hozzáférhető Analysis methods of quality and traceability for honey(2008-12-21) Czipa, Nikolett; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánHoney is our essential food since ancient times. Thanks to the excellent dietetic and medical features, it has an important function in our nourishment. In Hungary about 25.000 tons of honey are produced each year. Most of the produce, about 80% is exported to different countries of the world. Hungarian types of honey have excellent quality. Through exporting, the prestige and demand of Hungarian honey can be increased. In recent years the adulteration of honey caused many damages to producers and traders. The adulteration of honey is not easy to prove. Thereinafter, we represent several methods, such as oligosaccharide analysis or 13 C/ 12 C isotopic ratio analysis, which can identify the artificial substances of honey (for example: corn syrup, high fructose corn syrup) or can help to determine the ratio by which original honey can be identified.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Analysis of physico-chemical composition, nutritional impact, and health risk assessment of rosé wines from different Hungarian wine regionsRivera, Geremie; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarThe objective of this study was to analyse the physico-chemical composition, nutritional impact, and health risk assessment of rosé wines manufactured from Hungarian wine regions: Balatonboglár, Eger, and Villány. The parameters measured were pH, sugar content, total phenolic content (TPC), flavonoid content (FC), and element content (Ca, K, Mg, Na, P, S, Al, B, Ba, Cu, Fe, Mn, Sr, Zn). The highest pH, sugar content, TPC, and FC were measured in Balatonboglár wines, as well as the highest concentrations for K, Mg, Na, Al, Mn, and Sr. Eger wines obtained the highest Ca, B, and Ba contents, whereas Villány wines showed the highest P, S, Cu, Fe, and Zn contents. None of the rosé wine samples presented significant health risks based on the risk assessment.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Analysis of physio-chemical properties of Hungarian monofloral honey typesKhan, Ahzam Afnan; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarThis thesis is about Analysis of physio-chemical properties of Hungarian monofloral honey types. Determining pH, diastase activity, sugar & moisture content, proline content, electrical conductivity, total phenolic content. honey types are acacia honey, Sunflower honey, Forest honey, linden honey, rape honey collected from various counties of Hungary.Tétel Szabadon hozzáférhető Antioxidant activity and total flavonoid content of honeys(2010-12-15) Czipa, Nikolett; B. Varga, Mária; Győri, ZoltánThe influence of honey on human health has been known since ancient times. Different components, like vitamins, amino-acids, enzymes, and the so called antioxidant activity of the honey play role in this effect, and also in the excellent quality. The aim of present study was to determine the total antioxidant activity and the flavonoid content of some honey samples. These two parameters are widely studied, and a lot of data can be used to compare and analyse. On the basis of them we can state that our results are quite similar than those we can find in literature. Characteristic feature of the examined honey samples is, that the antioxidant activity increased with the darkening of the colour. The lowest antioxidant activity and flavonoid content was produced by the acacia honeys with greenish shade of colour. The highest values was found in the very dark honeys (forest, sage, golden rod). The only exception was the coriander honey, where despite of its lighter colour, very high antioxidant activity was measured.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek összehasonlító vizsgálataCsernus, Brigitta; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarNapjaink egyik fontos kérdése, miszerint a babatápszerek biztosítják-e a baba számára azokat a tápanyagokat, melyeket az anyatej garantál a csecsemő számára, továbbá milyen mértékben járul hozzá a tápszerrel történő táplálás gyermek későbbi egészségéhez. Diplomamunkámban bemutatom az anyatej összetételét, az anyatejjel történő táplálás jelentőségét, továbbá ismertetem a tápszerek megjelenésének történetét, a jelenleg forgalomban lévő típusokat, különös hangsúlyt fektetve az anyatejet helyettesítő és -kiegészítő tápszerekre. Bemutatom az imént említett tápszerek előállítását, továbbá szemléltetem a vizsgálataim során az egyes tápszerekre kapott szárazanyag-tartalom, fehérjetartalom, zsírtartalom, tejcukor - és nem utolsó sorban - az elemtartalom eredményeit.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Ásványvíz üzemi vizsgálatokFischinger, László Ádám; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarSzakdolgozatomat a Debrecenben található AVE Ásványvíz Gyártó és Forgalmazó Kft. segítségével írom. Választásom azért esett ennél a cégnél történő vizsgálatokra, mert a 7. féléves gyakorlatomat a cégnél töltöttem. Az itt töltött idő alatt lehetőségem nyílt részletesen megismerni a gyártási folyamat minden lépését, a minőséggel kapcsolatos feladatok elvégzésének menetét, és a dolgozatomhoz szükséges vizsgálatokat és azok dokumentációját, illetve a hozzá szükséges mintavételi eljárás folyamatát. Feladatomban nagy segítséget nyújtottak a cégnél dolgozó alkalmazottak, akik ismertették velem a gyártási folyamat minden lépését, valamint a külső konzulensem, Meszesi János Zsolt, ügyvezető igazgató, aki minden szükséges információval ellátott. Dolgozatom első felében Földünk és a Kárpát-medence vízkészletéről írok, majd rátérek a természetes ásványvízre vonatkozó kormányrendeletre, az ásványi anyagok fontosságára, jótékony hatásaira, hiányának tüneteire, napi szükséges bevitelükre. Ismertetem a vizsgálataim tárgyát képző vas, mangán és nitrit élettani hatásait, majd bemutatom határértékeit a csapvíz és a természetes ásványvíz szempontjából. Folytatásként az ásványvíz gyártó céget részletesen bemutatom, a megalakulása óta eltelt tevékenységek, változások, újítások, az üzem és a gyártás tekintetében, végül a gyártott termékeket ismertetem. Fő témám a cégnél végzett vas-, mangán- és nitrit vizsgálatok és azok eredményeinek értékelése. A méréseket a cégnél található 3 kút vizéből és a gyártási folyamat során 14 helyről vett minták alapján végeztem. Ismertetem a mérések menetét és a hozzá szükséges eszközöket, műszereket. A vizsgálatok során feltárom, hogy milyen eltérések vannak az egyes állomásokon mért vas, mangán és nitrit értékek között, majd ezekből következtetek, hogy a kúttól a palackozott vízig a rendszerben milyen hatékonysággal működnek a szűrések, és a levegőztetés során hozzáadott ózon, melyek ezek csökkentésére szolgál.