Sertésfeldolgozás jelene és múltja Vállajon, és szerepe a vidékfejlesztésben

Dátum
2011-10-19T12:43:06Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Ha a húsipar kezdetét akarjuk kideríteni arra az ősemberre, kell gondolni, aki az első vadat levadászta, felbontotta majd darabjaiból másnak is adott. A vadászatot a férfiak végezték. A nők a konyhai munkálatokban tevékenykedtek. A vadászathoz az állat leölése, megnyúzása, szétdarabolása, és valamiféle kezdeteleges feldolgozása is hozzá tartozott. A sertéshús évezredek óta kiemelt szerepet játszik az emberiség élelmezésében. Termelése és fogyasztása összefügg a mezőgazdaság termelési kultúrájának fejlődésével. A történelem során megfigyelhető, hogy a mezőgazdasági termelés színvonalának emelkedésével növekedett a sertéshús fogyasztása is. A sertéstenyésztésre legközvetlenebbül a gabonatermesztés fejlődése és mindenkori termelési színvonala hat. Az állattartásnak mindig is kiemelt szerepe volt a vidéki élet fejlődésében, nincs ez most másként sem. A vidéken élő emberek többségének nincs módja más tevékenység bekapcsolódásába, vagy új belekezdésébe, ezért fontos az állattartás, tenyésztés fejlesztése. Munkahelyteremtő képességével növeli az ott élő emberek jövedelmét, ezáltal hozzájárul az életszínvonaluk növeléséhez. Remélem a dolgozatommal sikerült más szemléletmódot kialakítanom az emberekben, hogy milyen fontos, és nagy szerepe van a gazdasági tevékenységek végzésének vidéken, főként az állattartásnak és ennek vidékfejlesztésben betöltött szerepéről.

Leírás
Kulcsszavak
sertés, sertésfeldolgozás, hagyomány, vidék, sváb
Forrás