A helyi önkormányzatok rendeletalkotási tevékenysége szociális ellátások terén

Dátum
2012-04-13T08:55:37Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A kötelező szakmai gyakorlatomat Hajdúszoboszlón, a Polgármesteri Hivatalnál, ezen belül az Általános igazgatási csoportnál töltöttem. A gyakorlat során nagyon sok, számomra új, dologgal ismerkedhettem meg. Megtapasztaltam, milyen a gyakorlati megvalósulása annak, amiről a korábbi évfolyamdolgozatomat írtam, s elég gyorsan beláttam, hogy az ismereteim még nagyon hiányosak, ahogy az akkori dolgozatom is. Ekkor döntöttem úgy, hogy a szakdolgozatom témája marad a helyi önkormányzatok rendeletalkotási tevékenysége, s itt is kiemelten a szociális ellátásokat fogom vizsgálni.

A dolgozatom során szeretném bemutatni a szociális jogok, s vele a szociális ellátások kialakulásának „történetét”, az ellátások típusait, s a legfontosabb szervet, ami nélkül ezek a támogatások nem juthatnának el a rászoruló emberekhez, a helyi önkormányzatokat. Bemutatom, hogy a települési önkormányzatok milyen felhatalmazás, jogforrás alapján, s hogyan alkotják meg a rendeleteiket, illetve azt, hogy mik azok a hibák, amiket a jogszabályalkotás közben gyakran elkövetnek.

A dolgozat írása közben figyelemmel kísérem majd a folyamatosan változó jogszabályi hátteret, s próbálom majd megkeresni a most még hatályos, ám a következő évtől feltehetőleg már hatálytalan törvények tervezeteit, s ha lehetőségem van rá, akkor jelölöm a leendő változásokat. Ezzel a végszóval el is kezdeném a dolgozatomat!

Leírás
Kulcsszavak
szociális ellátások, rendeletalkotás
Forrás