Gazdasági és műszaki faktorok kapcsolódásainak azonosítása egy közúti árufuvarozó vállalkozásnál az Interpretive Structural Modelling (ISM) segítségével

Dátum
2014-01-06T13:32:25Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A közúti áruszállítás a logisztikai tevékenységek részeként a gazdaság versenyképességének alapvető tényezője. A közúti árufuvarozás területén működő mikro és kisvállalkozások jelentős problémákkal küzdenek, az utóbbi időben számos kihívással kerültek szembe.
Diplomadolgozatom fókuszában egy közúti árufuvarozással foglalkozó mikrovállalkozás áll, melynek helyzetét áttekintve olyan fejlesztési lehetőségeket kívántam feltérképezni, melyek tőkebefektetést csekély mértékben vagy egyáltalán nem igényelnek. Az ilyen jellegű fejlesztések nem veszélyeztetik újabb tényezőkkel a vállalkozás likviditását, de segítségükkel a kihívásoknak való megfelelés egyszerűsödhet. A lehetőségek feltérképezéséhez meghatározásra kerülnek a vállalkozás, mint rendszer legfontosabb elemi, melyek vizsgálata az Interpretive Structural Modelling módszer alkalmazásával történt. A módszer az elemek közötti közvetett és közvetlen kapcsolatok feltárását teszi lehetővé, rávilágít arra, hogy mely elemek képesek nagyobb hatást gyakorolni a rendszerre más elemeknél. A módszernek a döntés-előkészítés során kiemelkedő szerepe van, hiszen eredménye a fejlesztési lehetőségek kidolgozását és a döntés meghozatalát is jelentősen befolyásolhatja az elemek egymásra gyakorolt hatásának feltérképezésével.

Leírás
Kulcsszavak
közúti árufuvarozás, Interpretive Structural Modelling
Forrás