Nyomonkövethetőség a szerbiai élelmiszer vertikumban a jogszabályok és az irányítási rendszerek tükrében

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A kutatómunkámban a szerbiai élelmiszerláncban vizsgáltam meg az élelmiszer-biztonság témakörén belül a nyomon követhetőség megvalósulását „a farmtól az asztalig” szemlélet tükrében. Szekunder kutatás keretében elemeztem az Európai Unió területén érvényes élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos főbb jogszabályokat, valamint a szerbiai jogi szabályozást. Megvizsgáltam a kockázat-becslés és a kockázat-kommunikáció módszereit azon szerbiai hatóságok körében, amelyek feladatai közé tartozik az élelmiszer-biztonság felügyelete. Elemeztem az élelmiszer vertikumban alkalmazható minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági szabványokat, kiemelve azon követelményeket, szabványpontokat, amelyek a nyomon-követhetőség alkalmazását ajánlják vagy követelik meg az adott szabványt alkalmazó gazdálkodóktól vagy vállalkozástól/vállalattól. Primer kutatás keretében kérdőívek és mélyinterjúk segítségével vizsgáltam a cégek élelmiszer-biztonsági helyzetét és a nyomon követhetőség, valamint az alkalmazott minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági szabványok alkalmazását. Kérdőívek segítségével mértem fel és értékeltem a szerbiai fogyasztók (végfelhasználók) véleményét, szokásait, az élelmiszer-biztonsággal és a nyomon-követéssel, jelöléssel kapcsolatban. Kutatómunkám keretében és az értekezésemben rámutattam arra, hogy milyen fejlesztési lehetőségek szükségesek a szerbiai élelmiszer láncban a "farmtól az asztalig" szemlélet megvalósításához.


The research investigates the realization of traceability within the topic of food safety in the Serbian food chain in respect to the „farm-to-table” view. In a secondary analysis the main regulations concerning food safety in the EU were analyzed as well as the Serbian regulations. The methods of risk assessment and communication were examined among those Serbian authorities whose responsibilities involve the control of food safety. The quality management and food safety standards in the food verticum were analyzed highlighting on those requirements and standard points which recommend the use of traceability from the farmers and companies working according to those standards. In a primary research the condition of companies regarding food safety and the use of traceablity and applied quality management and food safety standards were examined by analyzing questionnaires and interviews. Accordingly, questionnaires were used to measure and analyze the point of view and habits of the consumers (end-users) concerning food safety and traceability. Within the research and analysis I pointed out which developmental possibilities are available in the Serbian food chain for realizing the „farm-to-table” view.

Leírás
Kulcsszavak
nyomon-követés, élelmiszertudományok, tracebility, food sciences, food safety, quality management
Forrás