Az Európai Unió regionális politikájának bemutatása Nyíregyháza fejlődésén keresztül a 2007-2013-as finanszírozási időszakban

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom célja az volt, hogy bemutassam lakóhelyemet, és megvizsgáljam, hogy az Európai Uniós regionális politikája milyen hatással volt a város fejlődésére a 2007-2013-as költségvetési időszakban. A diplomamunkám megalapozásaként az első részben az Európai Unió regionális politikáját, annak legfontosabb alapelveit, célrendszerét, eszközeit és finanszírozási lehetőségeit foglaltam össze a 2007-2013-as időszakra vonatkozóan. Ezt követően bemutatásra kerültek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyének legfontosabb társadalmi és gazdasági jellemzői, majd kiértékelésre kerültek a Kormány hivatalos pályázati oldalának támogatási adatai. A város fejlődését az önkormányzat által megvalósított projekteken keresztül szemléltettem, majd röviden bemutatásra kerültek az egy milliárd forintot meghaladó támogatású pályázatok. A megvalósított fejlesztések közül a város komplex turisztikai fejlesztését tartalmazó kiemelt projektjének hatását vizsgáltam a vendégek, vendégéjszakák és a kapacitás-kihasználtság mutatói alapján.

Nyíregyháza fejlődése és megújulása úgynevezett „best practise” lehet a megye többi településének, mivel a komplex településfejlesztés mintájának is tekinthető. Bízom abban, hogy Nyíregyháza a 2014-2020-as költségvetési időszakban forrásait hatékonyan felhasználva képes lesz megvalósítani az Integrált Településfejlesztési Stratégiában foglalt célokat, mely által a város tovább fejlődik, és még élhetőbbé válik.

Leírás
Kulcsszavak
regionális politika, finanszírozás, Nyíregyháza
Forrás