Vascular disease in ankylosing spondylitis

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

ÖSSZEFOGLALÁS

Kutatócsoportunk meg kívánta vizsgálni SPA-ban a felgyorsult atherosclerosist és a vascularis érintettséget elemezve mind a vascularis patofiziológiát, mind az arthritis és az atherosclerosis patogenezisében szerepet játszó mediátorokat és antitesteket.

Eredményeink a következőkben foglalhatók össze:

  1. Az FMD, ccIMT és PWV meghatározása révén károsodott endothelialis funkciót, megnövekedett carotis atherosclerosist és artériás merevséget találtunk SPA-ban.

  2. A ccIMT negatívan korrelált az FMD-el és pozitívan a PWV-vel. Ráadásul mind a carotis atherosclerosis, mind az artériás merevség öszefüggést mutatott a betegségfennállási idővel, a BASFI-val és különböző funkcionális paraméterekkel, melyek károsodnak SPA-ban.

  3. Az ADMA, mint az atherosclerosis és a CVB-ek biomarkere, fokozott termelődését tapasztaltuk SPA-ban OA-es betegekkel összehasonlítva.

  4. A szérum ADMA szintek pozitívan korreláltak az életkorral, a BMI-vel és a We-nel. Az ADMA emellett negatívan korrelált a mellkas kitéréssel.

  5. Az anti-MCV és anti-hsp65 megnövekedett termelődése volt igazolható SPA-sokban egészséges kontrollokkal összehasonlítva. Ezek az eredmények a citrullinált autoantigének és a Mycobacterialis hősokk proteinek szerepére utalnak az SPA kialakulásában.

  6. Mind az anti-MCV pozitivitás, mind az abszolút szérumszintek korreláltak az anti-hsp65 szintekkel. Az anti-MCV pozititás szintén összefüggést mutatott a We-nel.


VASCULAR DISEASE IN ANKYLOSING SPONDYLITIS By: Nóra Bodnár, MD Supervisor: Sándor Szántó, MD, PhD Our research group wished to assess accelerated atherosclerosis and vascular involvement in AS by studying vascular pathophysiology, as well as mediators and antibodies involved in the pathogenesis of both arthritis and atherosclerosis. Our results are summarized below:

  1. Impaired endothelial function and increased carotid atherosclerosis and arterial stiffness were found in AS as determined by FMD, ccIMT and PWV measurements, respectively.
  2. ccIMT negatively correlated with FMD and positively correlated with PWV. In addition, both carotid atherosclerosis and arterial stiffness correlated with disease duration, BASFI and various functional parameters that are impaired in AS.
  3. Increased production of ADMA, a biomarker of atherosclerosis and CVD, was found in AS compared to OA patients.
  4. Serum ADMA levels positively correlated with age, BMI and ESR. ADMA also negatively correlated with chest expansion.
  5. Increased release of anti-MCV and anti-hsp65 antibodies were detected in AS compared to healthy controls. These results suggest the involvement of citrullinated autoantiogens and Mycobacterial hsps in the development of AS.
  6. Both anti-MCV positivity and absolute serum anti-MCV levels correlated with anti-hsp65 levels. Anti-MCV positivity also correlated with ESR.
Leírás
Kulcsszavak
spondyloarthropathies, ankylosing spondylitis, spondylarthropathiák, spondylitis ankylopoetica, atherosclerosis
Forrás