Kóros thrombocyta-számmal vagy funkcióval járó betegségek komplex haemostaseologiai és molekuláris biológiai vizsgálata

Dátum
2007-06-20T12:05:00Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
  1. A myeloproliferatív betegségekben észlelhető thrombocytosisok elkülönítése a reaktív thrombocytosisoktól időnként komoly differenciális diagnosztikai gondot okoz. A primer és szekunder thrombocytosisok elkülönítésére magunk a hazánkban még kevéssé ismert O’Brien-féle filter-tesztet vizsgáltuk. Antikoagulánsként citrátot használva az O’Brien-féle filter-teszt (R-II értékének) szenzitivitása 77.1%-nak, specificitása 94.4%-nak bizonyult. Eddigi vizsgálataink alapján az O’Brien-féle filter-teszt hasznos a nagy thrombocyta-számmal járó állapotok elkülönítő diagnosztikájában. Normális eredmények esetén elsősorban a reaktív thrombocytosisok ismert okait célszerű keresni, míg kóros eredmények esetén a beteg haematologiai kivizsgálása is indokolt. A filter-teszt alkalmazását (PFA-val együtt) a terápia megtervezéséhez, (a megfelelő gyógyszer, vagy gyógyszer-kombináció kiválasztához) is tervezzük.
  2. Az utóbbi évek vizsgálatai szerint az NO synthase (iNOS, ecNOS) a thrombocytákban is megtalálható, amelyek a vérlemezkék aktiválódása és aggregációja során aktiválódnak. A thrombocyták aktiválódása során képződő minimális mennyiségű (thrombocyta eredetű) NO fontos szerepet játszik a vérlemezkék további aktiválódásának, kitapadásának, aggregatiójának gátlásában. Egészségesek és nagy thrombocyta-számmal járó krónikus myeloproliferatív betegségekben szenvedők mosott thrombocytáit különböző aggregáló szerekkel (pl. thrombin, kollagén, epinephrin, stb) aktiváltuk. A betegcsoportban jelentősen csökkent NO-választ észleltünk Feltételezésünk szerint a csökkent NO-termelés aktívabb thrombocyta-működést eredményezhet, s hozzájárulhat az angiopathia és a thrombotikus szövődmények kialakulásához.
  3. Veseátültetést követően a betegek morbiditásának és mortalitásának legfontosabb okai a fokozott atherosclerosis és thrombosis-hajlam. E szövődmények kialakulásában a csökkent fibrinolysis és lipid-eltérések szerepe kiemelt jelentőségű. A transzplantáció utáni PAI-1 aktivitás fokozódás az irodalmi adatok alapján bizonyítottnak tekinthető. Más haemostasis-paraméterek (pl. tPA, TM) változásai csak részben ismertek, s az adatok sokszor ellentmondásosak. 53 veseátültetésen átesett, immunszuppressziós kezelés (steroid + cyclosporin A ± azathioprin ± mofetilium mycophenolicum) indukálta diabetes mellitusos betegben vizsgáltuk a szérum PAI-1, tPA, ß-TG és sTM-szinteket. A kontroll csoporthoz képest több mint kétszeres PAI-1 aktivitást és tPA szintet észleltünk, amely fokozott atherogen kockázatra utal. A sTM csaknem háromszoros emelkedése endothelium-károsodást jelez. A legfeltűnőbben a ß-TG szint emelkedett, s ez fokozott in vivo thrombocyta-aktivációra utal. Az immunszuppressziós kezelés indukálta poszttranszplantációs diabetesben a hypofibrinolysis mellett fokozott thrombogenitással, accelerált atherosclerossial kell számolni, amely eltérések fokozott cardiovascularis morbiditáshoz és mortalitáshoz, részben graft dysfunctio kialakulásához és annak progressziójához vezethetnek. A fenti haemostasis eredmények is alátámasztják, hogy az immunszuppressziós kezelés által indukált diabetesnek komoly vascularis következményei vannak, s egyben steroid-mentes immunszuppressziós protokollok előnyben részesítésére ösztönöznek.
  4. Malignus haematologiai betegségekben a daganatos sejtek genomjában létrejött génkárosodások alapvető jelentőségűek a leukaemiák kialakulásában, biológiai viselkedésükben és klinikai lefolyásukban egyaránt. A kromoszóma elváltozásoknak a megbízható kimutatása ezért fontos lehet a helyes diagnózis felállításában, a prognózis megítélésében, a kezelés megtervezésében és a betegség követésében egyaránt. A CGH legfőbb előnye a teljes genomra kiterjedő átfogó genetikai vizsgálat lehetősége. A módszertől a pathogenesis és prognózis szempontjából egyaránt fontos anomáliák pontosabb vizsgálatát, megismerését és a klonális evolúció jobb követhetőségét várjuk. A FISH-technika lehetőséget biztosít a kromoszóma-eltérések célzott, gyors kimutatására. Alkalmas a diagnosztikai és prognosztikai jelentőségű kromoszóma-anomáliák felismerésére, a genetikai aberratiók monitorizálására, azaz a betegség követésére. Eredményeink szerint a FISH-technika segítségével heveny és idült leukaemiákban egyaránt eredményesen (a hagyományos citogenetikai vizsgálatnál pontosabban) vizsgálhatjuk a BCR/ABL átrendeződés jelenlétét, annak quantitativ változását, amely fontos a diagnózisban, a differenciális diagnózisban és a betegek követésében, a kezelés eredményességének megítélésben egyaránt. A csontvelői és perifériás sejtek lényegében hasonló eredménnyel vizsgálhatóak, azaz a betegek citogenetikai követésére a perifériás vérminták FISH-vizsgálata megfelelelő, ritkábban végzett csontvelő-vizsgálattal is lehetséges. A BCR/ABL átrendeződéshez hasonlóan más (ismert) transzlokokációk, struktúrális és numerikus anomáliák egyaránt hatékonyan vizsgálhatók.
Leírás
Kulcsszavak
Forrás