A homológ és heterológ sejt-sejt kommunikáció és következményeinek vizsgálata tumoros mikrokörnyezetet modellező mono- és kokultúrákban

Dátum
2007-06-21T13:00:54Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Kísérleteinkben tumor kondicionált médiumban tenyésztett fibroblaszt monokultúrákban, valamint melanóma sejt/fibroblaszt kokultúrákban vizsgáltuk az intercelluláris kommunikáció alakulását, ill. a tenascin rexpressziójának jellegét és mértékét. Megállapítottuk, hogy:

  1. A tumorsejtek által termelt és a tumor kondicionált tápfolyadékba is kiválasztott humorális faktorok hatására a fibroblasztok gap junction típusú intercelluláris kommunikációja szignifikánsan növekszik, míg párhuzamosan proliferációjuk csökken.
  2. Melanóma sejt-fibroblaszt kokultúrákban, a fibroblasztokban, a tenascin reexpresszióját észleltük. A kokultúrában a tenascin heterogén eloszlása volt megfigyelhető és a pericelluláris tenascin reakció intenzitása lineárisan korrelált a fibroblasztokhoz asszociált melanómasejtek számával.
  3. Melanóma kondicionált médiumban tenyésztett fibroblaszt kultúrákban tenascin produkció nem volt megfigyelhető. Eredményeink a melanóma sejtek és a fibroblasztok közötti kontakt szignalizáció és egy a melanómasejtek membránjában lokalizált aktív faktor szerepét valószínűsítik a tenascin szintézis indukciójában, míg a tumor kondicionált médium hatására létrejövő GJIC növekedés és sejtproliferáció csökkenés tumor sejt eredetű szekréciós termék(ek)nek a stróma sejteken érvényesülő hatására utal. Vizsgálatainkkal a rendkívül komplex gazdaszervezet-tumor kölcsönhatás egyes mozzanatainak jobb megértéséhez járultunk hozzá.
Leírás
Kulcsszavak
Forrás