Különböző genotípusú fajtatiszta és keresztezett mangalica sertések húsainak vizsgálata eltérő takarmányozás mellett

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A vizsgálatok során a Pick Szeged Zrt vágóhídján levágott állatok húsmintáit hasonlítottuk össze. Extenzíven, valamint intenzíven takarmányozott mangalicákat mind a három színváltozatból (szőke, vörös, fecskehasú), továbbá mangalica x duroc F1 keresztezett egyedek hús mintáiban mutatkozó eltéréseket. A vizsgálatok célja az eltérő takarmányozású és genotípusú csoportok húsmintáinak vizsgálata és összehasonlítása volt. A húsminták színét, pH-ját és beltartalmi paramétereit mértük. A mangalica genotípusok mintái között számottevő eltéréseket nem tapasztaltam, viszont a keresztezett és fajtatiszta genotípusok különböző értékeket mutattak. A vizsgálatok alátámasztották a tényt, miszerint a mangalica speciális húsminőséggel rendelkezik.

Leírás
Kulcsszavak
mangalica, sertés, hús vizsgálat
Forrás