Jégkrém készítés alternatív édesítéssel

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Napjainkban egyre több termék cukormentes, vagy csökkentett a cukortartalma. A dolgozatom a jégkrém gyártáson keresztül mutatja be a cukor alternatíváit. Két édesítőszert hasonlítottam össze a cukorral, valamint ezeket az alternatívákat egymással is. A cukor, stevia és xilit előnyeire és hátrányaira egyaránt kitértem. Mindhárom édesítő felhasználásával jégkrémet gyártottunk az Élelmiszeripari Innovációs Központ tejüzemében. Az elkészült termékek felhasználásával érzékszervi vizsgálatot végeztünk. A vizsgálaton résztvevő 9 személy kérdőívet töltött ki. A dolgozatomban megtalálható az érzékszervi vizsgálatok eredményei, valamint a felhasznált tej beltartalmi vizsgálata.

Leírás
Kulcsszavak
jégkrém, édesítőszerek, xilit, stevia, cukor
Forrás