Biszex kukoricamoly (Ostrinia nubilalis, Hübner 1796) csalétek méhekkel szembeni hatékonyságát csökkentő partner vegyületek vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A kukoricamoly növényvédelmi előrejelzésében az elmúlt években egy a faj nőstényeit és hímjeit egyaránt vonzó biszex csalétek kifejlesztésével nagy előrelépés történt. A csalétek hátránya azonban az, hogy hasznos szervezeteket, például házi méheket is csalogat, ami korlátozhatja a csapdák használhatóságát kaptárak és méhlegelők közelében. Az MTA ATK- és a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézeteinek kísérletsorozatába kapcsolódva vizsgálatom célja, olyan partner vegyület megtalálása volt, ami a hasznos beporzó szervezeteket képesek távol tartani a csapdáktól, úgy, hogy közben nem csökkenti a célfaj fogásait.

A kísérletemet Miskolc közelében, Dusnokpusztán végeztem. Az alap csalétek mellett az ahhoz adott 8 vegyület ötféle kezelésbe kevert elegyének hatását vizsgáltam CSALOMON® VARL+ típusú csapdákkal, üres kontroll mellett, kezelésenként öt ismétlésben. A csapdákat egymástól 10 méterre fejmagasságban helyeztem ki kukoricatábla szegélyén. A csapdákat 2017. június 2. és szeptember 2. között hetente kétszer ürítettem. A csalétkeket 4 hetente cseréltem. Az értékelésbe a célfajokon (kukoricamoly, házi méh) túl egyéb méheket és a növényvédelmi szempontból fontos nagyobb egyedszámban fogott fajokat is bevontam.

A kísérletben közel 2000 rovar került befogásra, amiből 247 kukoricamoly, 129 pedig házi méh volt. A legnagyobb egyedszámban csalánmolyt (Haritala ruralis) fogtam, de az egyéb méhfajok összesített száma is meghaladta a célfaj egyedszámát. Az alap csalétek kukoricamollyal szembeni hatékonyságát sikerült megerősíteni. Az öt tesztelt elegy közül egy növelte, míg négy számszerűen csökkentette az alapelegy házi méh fogásait, a hatás azonban csak az oktanal + dekanal (1:2) elegy esetén volt szignifikáns. Sajnos ez a riasztó hatás a poszméhek és az egyéb méhek esetén nem volt igazolható. Az egyéb méheket a 6-methyl15-hepten-2-one + 2-ethyl hexyllamine (1:1) elegye taszította jelentős mértékben. A két említett elegy a kukoricamoly fogások értékelését zavaró csalánevő tűzmoly esetén is gátló hatású volt. Sajnos a két említett elegy méhtaszító hatása a gyakorlatban nem érvényesíthető, mivel mindkettő jelentősen csökkentette az alapelegy célfajjal, azaz a kukoricamollyal szembeni hatékonyságát is.

Bár eredményeim döntően negatívak voltak reményeim szerint hozzájárulnak a további kutatások irányának kijelöléshez, és érdemben segítik egy méhkímélő, hatékony kukoricamoly csapda fejlesztését.

Leírás
Kulcsszavak
kukoricamoly, növényvédelem, biszex csapda, előrejelzés, házi méh, integrált növényvédelem, csalétek
Forrás