Lucernasavó (barnalé) tulajdonságainak feltérképezése és hasznosításának lehetőségei

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A világ népességének nagymértékű gyarapodása és az ehhez társuló egyre jelentősebb fehérjehiány időszerű és igen sürgető probléma. Egy olyan fehérjeextrakciós eljárás jelenthetne megoldást, melynek segítségével kiváló minőségű – humán és takarmányozási célra alkalmas – növényi fehérje állítható elő megfizethető áron. 2001-ben, a Tedej Zrt. vezetésével kezdődött el egy olyan lucerna nedves préselésen alapuló innovatív fehérjeextrakciós eljárás kidolgozása, amely napjaikban a Proteomill projekt keretében folytatódik. Az eljárás során a zöld lucerna biomassza préselését követően, a présléből (zöldlé) a fehérjék koagulálása és elkülönítése után melléktermékként növényi savó ún. barnalé jön létre. A vizsgálat alapját képező barnalé (lucernasavó) minták a DE MÉK Növénytudományi Intézet, Mezőgazdasági Növénytani, Növényélettani és Biotechnológiai Tanszékhez tartozó Bemutatókertben található, 2017 tavaszán telepített kisparcellás lucerna fajtakísérletből származtak. A kísérletben hét lucernafajta kapott helyet, köztük magyar fajták: Tápiószelei-1, Jozsó, Hunor-40, Olimpia és Expressz, továbbá külföldi fajták: Dimitra (olasz), illetve Legend (amerikai). Kutatómunkám során vizsgáltuk a különböző fajták és mintavételi időpontok lehetséges hatását a barnalé néhány mennyiségi és minőségi paraméterére. Mértük a friss lucernasavó minták cukortartalmát és pH-értékét. Megvizsgáltuk a főbb makro- és mikroelemek (Ca, K, Mg, Na, S, P, Al, B, Ba, Cu, Mn, Mo, Sr, Zn) mennyiségét, továbbá az antioxidáns kapacitást jelző összes fenoltartalmat. Kutatási eredményeim szerint a barnalé magas mikro- és makroelem- (Tápiószelei-1) illetve vízoldható szárazanyag-tartalommal rendelkezik (Expressz, Legend) valamint potenciálisan magas a benne (Hunor-40, Expressz) található antioxidáns vegyületek mennyisége. Megállapítást nyert, hogy a nagy mennyiségben keletkező barnalé alkalmazható mikrobiológiai táptalaj-összetevőként, a növénytáplálásban tápoldat kiegészítőként, takarmány- és táplálékkiegészítőként, illetve funkcionális élelmiszerek készítésére.

Leírás
Kulcsszavak
lucerna, növényi savó, fitoszérum, barnalé, Ereky Károly, Ereky, fehérjemalom, levélfehérje, DPJ
Forrás