Hallgatói dolgozatok (Műszaki szakfordító és Természettudományi szakfordító szakirányú továbbképzés)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

A DE Természettudományi és Technológiai Kar Tanácsának 2009. november 25.-i határozata alapján a jövőben elektronikus formában is elhelyezésre kerülnek a szakdolgozatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által működtetett egyetemi archívumban, a DEAba. A szakdolgozatok az archívumból kizárólag a Debreceni Egyetem IP-címeiről hozzáférhetőek, azokat nem lehet kinyomtatni, és azokból szövegrészeket nem lehet kiemelni.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 42)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fundamentals of Photonics
    Martin, Varga; Andrea, Pákozdy; István, Csarnovics; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Fizikai Intézet
    Munkám során a B.E.A Saleh M.C. Teich Fundamentals of Photonics című könyv 3. kiadásából fordítottam egy részletet, a 41. oldaltól az 59. oldalig terjedően. A könyv a fizika területén belül a fotonikával foglalkozik. A fordított fejezetek a geometriai optikára és a hullámoptikára fókuszálnak.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    “Taux de Rendement Synthetique – Összegző Hatékonysági Mutató„
    Bőr, Szilvia Noémi; Szöőr, Janka; Vincze, Viktória; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A Teljes Produktív Karbantartás (TPM) a fejlődés irányítási rendszere, amely lehetővé teszi, hogy a berendezéseket a maximális teljesítmény elérése érdekében kezeljék. A TRS (Összegző Hatékonysági Mutató) a berendezés teljesítményének mérésére szolgáló mutató.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Handbook of pharmaceutical analysis by HPLC
    Czellér, Csaba; Szöőr, Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Ez a kézikönyv teljes, mégis tömör referencia-útmutatót nyújt az elfoglalt gyógyszerészek számára a HPLC sokoldalúságának felhasználásához az új gyógyszerek fejlesztésében és minőségellenőrzésében.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Energy services’ access deprivation in Mexico: A geographic, climatic and social perspective
    Czellér-Féki, Erika; Máté, Attila András; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Földtudományi Intézet
    A fordítás egy nemzetközi lektorált folyóirat tudományos cikke, amely Mexikó energiaellátását és energiafelhasználását taglalja, földrajzi, éghajlati és társadalmi vonatkozásban. A cikk kitér az energia hozzáféréssel összefüggésben, a háztartásokban megtalálható berendezések összetételére is. A cikkben említett szakemberek, energia felhasználási szempontokat összefüggésbe helyeznek a háztartások jövedelem szintjével, illetve a jóléti szintjeikkel is. Több módszert is említenek az energia szegénység mérésére, pl. MCA módszert. Említést tesznek fenntarthatósági lehetőségekről. Kapcsolatot vizsgál a cikk az emberi (energia) szükségletekkel, települési adottságokkal és lakhatási jellemzőkkel is, figyelembe véve az éghajlati szempontokat.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Alapvető Villamossági Munkák
    Kovács, Krisztián; Pákozdy , Andrea; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Fizikai Intézet
    Villamosmérnökként fontosnak tartom az ideális munkakörülményeket. Egészség és biztonság. Ezek a legfontosabb munkahelyi szempontok. Ezt a könyvet nagyon érdekesnek és hitelesnek tartom. Megtudhatjuk belőle, hogy hogyan alakultak a munkahelyi törvények az évek során. Továbbá hasznos ismereteket szerezhetünk a könyvből. Minden villamos szakembernek ajánlom.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Natural Kinds of Chemistry
    Tokai-Kiss, Tamás Máté; Szöőr , Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Holly Vande Wall A természetes kémia fajtái című kritikája Brian Ellis új esszencialista ontológiájáról alkotott véleményének fordítása.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Modern HPLC for practicing scientists
    Makai, Attila; Szöőr , Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A Korszerű HPLC a gyakorló tudósoknak című képesítő fordítás a Modern HPLC for practicing scientists magyar változata, az HPLC elméletébe és gyakorlatába nyújt betekintést.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fermentációs és Biomérnöki kézikönyv
    Dienes, Balázs Bence; Nyilas, Istvánné; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    A Fermentation and Biochemical Engineering Handbook egy részletének fordítása forrásnyelvről magyar nyelvre.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fundamental Chemistry For O Level Teaching Guide
    Kótka, Judit; Szöőr, Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A fordítói szakdolgozatom témája egy kémia tanításához írt tanári kézikönyv, segédlet. A bevezető és kémiai kísérletek, demonstrációk rész képesítő fordítása található meg benne. A bevezetőben szerepel az összes feladatrész, a demonstrációkban pedig 20 kísérlet leírás. A kísérlet leírás tartalmazza a szükséges eszközök, vegyszerek listáját, a módszert, vagyis a kísérlet menetét lépésről lépésre, a tapasztalatokat, magyarázatokat és esetleges visszacsatoló kérdéseket.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fundamental Chemistry for O Level Teaching Guide
    Pinke, Diána Dorottya; Szöőr, Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    This Teaching Guide has been written for teachers preparing students for the O Level Chemistry exam and complements the material presented in the student’s book, Fundamental Chemistry for Cambridge O Level.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Chemical formulation of cosmetics - A kozmetikumok kémiai összetétele
    Lánczi, Hella; Szöőr, Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A kozmetikumok, ezen belül is a rúzsok és samponok kémiai összetételét, eredetét és innovatív előállítási technológiáját ismertető könyv első három fejezetét fordítottam le.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fundamental Chemistry for O Level Teaching Guide
    Pinke, Diána Dorottya; Szöőr, Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Introduction to Fundamental Chemistry for O Level Teaching Guide: This Teaching Guide has been written for teachers preparing students for the O Level Chemistry exam and complements the material presented in the student’s book, Fundamental Chemistry for Cambridge O Level.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A gallium-68 ciklotronban történő előállítása
    Miklovicz, Tünde; Kertész, István; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A Ga-68 egy pozitronbomló radiofém izotóp, mely előnyös sugárfizikai tulajdonságai miatt egyre szélesebb teret nyer a pozitronemissziós tomográfiában. Ezt az onkológiában alkalmazott diagnosztikai-terápiás (teragnosztikai) módszerek iránti növekvő érdeklődés ösztönözte, ahol a diagnosztikai képalkotás alapja a gallium-68 tartalmú molekula, amelyet később terápiás radionukliddal, pl 90Y vagy 177Lu izotóppal jelöltek és használtak a sugárterápiás kezelések során. Bár a 68Ga elsődleges forrása jelenleg is a 68Ge/68Ga generátor, a 68Ge ellátás továbbra is nehézségekbe ütközik. A szakfordításom alapjául szolgáló kiadvány célja, hogy összefoglalja a 68Ga alternatív ciklotron alapú előállítását.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Plant Pathology, Fifth Edition
    Piti, Alexandra Nóra; Nyilas, Istvánné; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    George N. Agrios könyve az Egyesült Államokban és a világ számos országában a növénykórtan általános tankönyveként terjedt el. A tankönyv részletesen tárgyalja a növénybetegségek kialakulását, okozóit és kezelésüket. Az általam lefordított rész, a könyv 9. fejezetének részlete, a betegségek elleni védekezésről szól. A fejezet bemutatja a különböző védekezési módszereket, amelyeket a növényvédelemben alkalmaznak.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Képesítő fordítás - Kozmetikumok készítése: elmélet és gyakorlat
    Bodnár, Nikolett; Szöőr, Janka Erika; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    Az angol - magyar természettudományi szakfordítói képzéshez készített képesítő fordítás a Cosmetic Formulation: Principles and practice (edited by Heather A.E. Benson et al.) című könyv alapján. A fordítás a forrásszöveg teljes 7. fejezetének és a 10.fejezet felének magyar nyelvű fordítását tartalmazza.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Aerodynamics of the helicopter - A helikopter aerodinamikája
    Volascsek, Péter; Pákozdy, Andrea; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Matematikai Intézet
    Jelen dolgozat egy angol-magyar fordítási szöveg, melynek eredeti forrásszövege Alfred Gessow és Garry C. Myers, Jr. 1952-ben publikált Aerodynamics of the Helicopter című könyvének (ISBN 0-8044-4275-4) 2. fejezete (16-46. oldal).
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gastrointestinal Physiology - A gyomor-bélrendszer élettana
    Volascsekné Tóth, Kinga Fanni; Nyilas, Istvánné; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    A gyomor-bélrendszer feladata a tápanyagok emésztése és felszívása. E funkciók ellátásának szempontjából a gyomor-bélrendszer négy fő tevékenységét különböztetjük meg. (1) A tápcsatorna motilitása révén a lenyelt táplálék a szájüregből a végbél irányába mozog, miközben összekeveredik, mérete pedig egyre csökken. A táplálék gyomor-bél traktuson való áthaladásának sebessége az emésztési és felszívódási idő optimalizálása érdekében szabályozott folyamat. (2) A nyálmirigyek, a hasnyálmirigy és a máj szekréciós működése biztosítja a folyadékot, az elektrolitokat, az enzimeket, valamint a mucust (vagyis a nyálkát) a gyomor-bélrendszer lumene számára. Ezek a váladékok segítenek később az emésztési és a felszívási folyamatokban. (3) Az elfogyasztott táplálék felszívódásra képes molekulákká emésztődik. (4) A tápanyagok, az elektrolitok és a víz felszívódása a bél lumenéből a véráram felé történik.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Cells of the Immune System - Az immunrendszer sejtjei
    Lévai, Réka Anna; Nyilas, Istvánné; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    Képesítő fordítás. A dolgozat A. K. Abbas, A. H. Lichtman és S. Pillai Cellular and Molecular Immunology című könyvének 10. kiadása alapján készült, és az immunrendszer különböző sejttípusait írja le.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fundamental Chemistry For O Level Teaching Guide
    Kótka, Judit; Szöőr, Janka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai Intézet
    A fordítói szakdolgozatom témája egy kémia tanításához írt tanári kézikönyv, segédlet. A bevezető és kémiai kísérletek, demonstrációk rész képesítő fordítása található meg benne. A bevezetőben szerepel az összes feladatrész, a demonstrációkban pedig 20 kísérlet leírás. A kísérlet leírás tartalmazza a szükséges eszközök, vegyszerek listáját, a módszert, vagyis a kísérlet menetét lépésről lépésre, a tapasztalatokat, magyarázatokat és esetleges visszacsatoló kérdéseket.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Molekuláris sejtbiológia (könyvrészlet)
    Szabó, Ivett Gabriella; Nyilas, Istvánné; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai Intézet
    A képesítő fordítás Lodish Molecular Cell Biology (2000) című könyv "6.3 Viruses:Structure,Function and Uses" alfejezetét tartalmazza. A fordítás bemutatja a vírusok általános szerkezetét, csoportosítását és felhasználását.
A DEENK Digitális Adattárába feltöltött tartalom a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33§ -ban meghatározott módon használható fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti. Letölteni, elektronikus adathordozóra vagy papírra másolni, üzletszerűen felhasználni és módosítani tilos.