American Higher Education: A Hungarian Perspective

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Debreceni Egyetemi Kiadó Debrecen University Press. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
Absztrakt
Leírás
United States has long been a stepchild of American and education studies alike. For half a century, between 1945/47 and 1989, anything positive about the US hovered in the gray zone between “banned” and “tolerated” in communist Hungary. Therefore, our image of American tertiary education relies too heavily on its media representations, which is a clearly distorted mirror. In this paper a short look at the current numbers is followed by a historical overview of the evolution of higher education since the colonial period, a cursory look at how Hungarians saw these developments until 1945, and a review of the current debates. It concludes with a personal take on both higher education and its role in the current presidential election campaign by the author.
Ma Magyarországon vajmi keveset tudunk az amerikai felsőoktatásról, annak történetéről és problémáiról. Ez nagymértékben a kommunista örökségnek tudható be, hiszen 1945/47 és 1989 között az amerikanisztika a „tűrt” es a „tiltott” közti szürke zónába szorult. Ezért az amerikai felsőoktatásról alkotott képünk túlzottan is támaszkodik a média torz tükrére (filmek, apokaliptikus tudósítások). Tanulmányunkban először ránézünk a számokra és a rendszer működésére (állami és magánegyetemek, tandíj, a sport szerepe stb.), áttekintjük a felsőfokú oktatás történetét és preferenciait a gyarmati kortól napjainkig, majd röviden felvázoljuk, hogy látták, mit is mondtak ugyanerről azok a magyar utazók, akik ezt 1945 előtt még szabadon megtehették. Ezt követően elemezzük a jelenleg folyó vitákat és azok politikai dimenzióit. Zárásként – személyes tapasztalatok alapján –értékeljük a jelenlegi helyzetet, és felvázoljuk a felsőoktatással kapcsolatos problémák szerepét a jelenlegi elnökválasztási kampányban.  
Kulcsszavak
higher education United States of America reforms ranking of univerities tuition fee generational contradictions, felsőoktatás Egyesült Államok reformok egyetemi rangsorok tandíj generációs ellentétek
Forrás
Hivatkozás
Gyűjtemények