The Characteristics of Airport Security Devices in Connection with Terrorist Attacks

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
Absztrakt
Leírás
Terror organizations threat those huge places and buildings which are used by a big mass of people. Public transportation hubs such as airports are most preferred places of terrorist attacks. If we prepare a small explosive device, we can cause a huge harm in the aircraft killing a lot of people. Security regulations have been improved to create new methods to prevent terrorist attacks. The main targets are at the airport the airplanes on the runway and already in the air, the arrival and departure halls, and the air traffic control and radar systems. To protect human life and airplanes in the airport security they check the passengers, their handluggage, their registered baggage and the cargo. I would like to show you how we can avoid the terrorist attacks and this present article gives an overview of the application of such equipment, their types and the working principles of the devices of airport security systems.
A terrorszervezetek olyan helyeket és épületeket választanak elsődleges célpontnak, amelyeket nagy tömegek használnak,mint például tömegközlekedési csomópontok. Cikkemben kiemelten foglalkozom a repülőtereken elkövetett terrorcselekményekkel. A terroristák kis mennyiségű robbanóanyaggal képesek hatalmas robbantásokat okozni, ezzel kárt téve emberi életekben és építményekben. A folyamatos repülőtéri biztonsági rendszerek fejlesztésével a terrorista csoportoknak is szükségük van új technikák alkalmazására. A terrorcselekmények sikertelen megelőzése is bizonyítja, hogy rendszeres műszaki, emberi és technológiai fejlődésre lenne szükség. A modern terrorizmus történetében a fő célpontok a repülőgépek a kifutópályán és levegőben, érkezési és indulási csarnokok, illetve forgalomirányítás és radar rendszerek. Úgy tűnik a három nyilvános hely közül, az bizonyul a „leggyengébbnek”, ahol az utasokat és a poggyászokat ellenőrzik. A légi közlekedés védelme érdekében ellenőrzik az utasokat, a kézi poggyászaikat, a feladott poggyászaikat és a rakodótérbe bekerült szállítmányokat. A biztonsági ellenőrzés fontos, mert ez az egyetlen módja, hogy megakadályozzuk a tiltott anyagok csempészetét és a robbanóanyagok feljuttatását a repülőgép fedélzetére. Hasonló technológiát alkalmaznak a postahivataloknál is a csomagok ellenőrzésére. A robbanásveszélyes anyagok kimutatására a múltban számos módszert kidolgoztak, így képesek az egészen kis mennyiségű anyagot is kimutatni. Ebben a cikkben bemutatom a biztonsági berendezéseket, alkalmazásait, típusait és működési elveit.
Kulcsszavak
sensors, airport security system, mechatronics, airport management, risk, crisis, vulnerability, érzékelők, repülőtéri biztonsági rendszer, mechatronika, repülőtéri irányítás, kockázat, válság, kiszolgáltatottság
Forrás
Gyűjtemények