Zálogjog az új Ptk. Koncepcióban

Dátum
2009-01-29T14:24:01Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom megírásában fontos szerepet játszott, hogy bemutassam, magánjogi kodifikációnk (ismét) egy fontos állomáshoz érkezett. Polgári jogunk egy állandóan változó joganyag. Az idők folyamán hol kisebb, hol nagyobb változásokon ment át, sokszor a politikai ideológia által meghúzott vezérfonal mentén. Nem térek ki (ez itt nem is volna lehetséges) polgári jogunk egészére, annak „csak” egy nagyon fontos szegmensét emelem ki.

A zálogjogi szabályok és azok változásának bemutatását azért tartom fontosnak, mert - mint a teljes polgári joganyag – olyan szinten megérett a változtatásokra, hogy a továbbiakban nem lehet kisebb-nagyobb változtatásokat eszközölni rajta, egy teljesen új – persze sok régebbi elem megtartásával – szerkezetileg is a korábbitól eltérő szabályozásra van szükség.

A zálogjog, mint magánjogi jogintézmény azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert a hitelélet egyik fő mozgatórugója, és egy olyan korban, ahol a tőke gyakran hiányzik a piaci szereplők zsebéből, nélkülözhetetlen egy ilyen „hatásfokú” hitelezővédelmi eszköz.

Dolgozatomban a rendszerváltozás óta eltelt idő első átfogó, az egész polgári joganyagra kiterjedő kodifikációs kísérletét dolgozom fel, mely Koncepció néven vált ismertté. Röviden bemutatom a zálogjogi szabályozás történetét, valamint teszek egy kis nemzetközi kitérőt. Megkísérlem összehasonlítani a Koncepcióban felvázolt zálogjogi szabályokat a hatályos joganyaggal, kitérve a hasonlóságokra és különbségekre. Dolgozatom végén leírom a Koncepció sorsát, illetve a rekodifikáció jelenlegi állását.

Leírás
Kulcsszavak
kodifikáció, zálogjog, koncepció, polgári törvénykönyv, kódex
Forrás