Tokaji borok antioxidáns tartalma

Dátum
2009-03-13T09:22:02Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Kutatások szerint hosszabb ideig élhetnek azok az emberek, akik mérsékletes borfogyasztók, vagyis nem azok számíthatnak a leghosszabb életre, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszes italt. Felfedezték, hogy a bor olyan vegyületeket tartalmaz, melyek fontos szerepet töltenek be az ember egészségének a megőrzésében. Az anyagcsere folyamatokban ugyanis káros anyagok, szabad gyökök keletkeznek, melyeket az úgynevezett antioxidáns hatású vegyületek képesek ártalmatlanítani. A szabad gyökökre jellemző, hogy hiányzik egy elektronjuk, azt más vegyületekből pótolják, így károsítják a szervezetet felépítő egyéb anyagokat, ilyenek a nukleinsavak, fehérjék, zsírok. Ezáltal azok is káros vegyületekké alakulnak át. Tehát az antioxidánsok olyan anyagok, melyek képesek a szabad gyököket ártalmatlanítani. E szerepük által fontosak az egészségmegőrzésben, különböző betegségek megelőzésében, mint pl. a rák, asztma, gyulladások, szívbetegségek, Alzheimer- és Parkinson-kór; valamint az öregedést is lassítják. Bizonyított, hogy Franciaországban fogyasztják a legtöbb alkoholt tiszta alkoholra átszámítva, mégis a legkevesebb a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint halálesetek száma. A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy nagy mennyiségű bort fogyasztanak (francia paradoxon), mely tartalmaz ilyen antioxidatív hatású anyagokat.

Diplomadolgozatomban ezért a borok antioxidáns tartalmával foglalkozok, hogy mekkora mennyiségben tartalmazzák ezeket a kedvező hatású vegyületeket, illetve mi befolyásolja mennyiségüket

Leírás
Kulcsszavak
tokaji borok, borok antioxidáns tartalma, bor fogyasztás
Forrás