Tokaji borok antioxidáns tartalma
Dátum
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
Kutatások szerint hosszabb ideig élhetnek azok az emberek, akik mérsékletes borfogyasztók, vagyis nem azok számíthatnak a leghosszabb életre, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszes italt. Felfedezték, hogy a bor olyan vegyületeket tartalmaz, melyek fontos szerepet töltenek be az ember egészségének a megőrzésében. Az anyagcsere folyamatokban ugyanis káros anyagok, szabad gyökök keletkeznek, melyeket az úgynevezett antioxidáns hatású vegyületek képesek ártalmatlanítani. A szabad gyökökre jellemző, hogy hiányzik egy elektronjuk, azt más vegyületekből pótolják, így károsítják a szervezetet felépítő egyéb anyagokat, ilyenek a nukleinsavak, fehérjék, zsírok. Ezáltal azok is káros vegyületekké alakulnak át. Tehát az antioxidánsok olyan anyagok, melyek képesek a szabad gyököket ártalmatlanítani. E szerepük által fontosak az egészségmegőrzésben, különböző betegségek megelőzésében, mint pl. a rák, asztma, gyulladások, szívbetegségek, Alzheimer- és Parkinson-kór; valamint az öregedést is lassítják. Bizonyított, hogy Franciaországban fogyasztják a legtöbb alkoholt tiszta alkoholra átszámítva, mégis a legkevesebb a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint halálesetek száma. A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy nagy mennyiségű bort fogyasztanak (francia paradoxon), mely tartalmaz ilyen antioxidatív hatású anyagokat.
Diplomadolgozatomban ezért a borok antioxidáns tartalmával foglalkozok, hogy mekkora mennyiségben tartalmazzák ezeket a kedvező hatású vegyületeket, illetve mi befolyásolja mennyiségüket