A Polgári Táncsics Úti Szikvíz Üzem HACCP rendszerének bemutatása

Dátum
2009-03-13T12:02:11Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatommal szerettem volna képet vázolni arról, hogy mik a legfontosabb támpontok, elsősorban élelmezési és minőségi- minőségügyi szempontból, melyek felhasználása, figyelembe vétele, és főképpen a gyakorlás folyamán való betartása elengedhetetlen egy olyan vállalkozás beindításánál, ahol élelmiszer előállítás a végső cél. Valamilyen szempontból tanítónak vélem munkámat, mivel megpróbáltam a legalapvetőbb fogalmakat és kifejezéseket ismertetni, melyek e szakma és szakterület építőkövei és alapjai. Amikor beindítottuk a vállalkozásunkat egy életre szóló befektetésnek hittük ezelőtt 11 évvel. A környéken mi voltunk az egyetlen olyan szikvizesek, ahol helyben történő, friss áru kiadása történt, vagyis” aki hozta vitte is” elven működtünk, és természetesen ma is működünk kisebb nagyobb változásokat a hátunk mögött hagyva. A szikvíz gyártás olyan, mint az időjárás, egyszer jó, egyszer nem. Valamikor jobban megy, valamikor kevésbé. Elmondható a szódára is, mint minden más szomjoltó italra, hogy a nyár a virágzási és fellendülési szakasza. Nyáron szinte kétszer annyi szódavíz fogy, mint összesen egész évben. Ezelőtt 3- 4 évvel meg sem fordult Édesapám fejében, hogy valamikor az üzem bezárásán gondolkodjon. Mára már sajnos ez a helyzet. A multinacionális vállalkozások teljesen semmivé tették az eredeti, finom, szénsavval dúsított szódánk értékét. A nagyokkal a kicsik, mint mi is soha nem fogjuk tudni felvenni a harcot, akármennyire is szeretnénk. Édesapám úgy döntött, természetesen a családja beleegyezésével és közös elhatározással, hogy akármennyire is lenyomták a szupermarketek a forgalmát, nem adja fel az álmát, és folytatja a vállalkozást, igaz másodállásban, és az akaraterejét semmilyen szuper- hiper márket nem múlhatja felül. Szerinte, és szerintem is, annál nincs jobb dolog, amikor láthatjuk a már hosszú évek óta hűséges vásárlói körünk embereinek, a kicsiktől az idős emberekig, az arcán a megelégedettséget és a megnyugvást, hogy az általunk előállított terméket nyugodt szívvel és jó egészséggel fogyaszthatják, míg működik a Táncsics Úti Szikvíz Polgáron.

Leírás
Kulcsszavak
Polgár, Szikvíz üzem, élelmezési minőségügy, élelmiszer előállítás
Forrás