A bírósági határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban

Dátum
2009-07-23T08:54:25Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatom megírása előtt azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló 44/2001/EK Rendelet (továbbiakban: Rendelet) III. fejezetét dolgozzam fel, amely a tagállamokban hozott határozatok más tagállamban történő elismerésére és végrehajtására vonatkozó szabályozást tartalmazza. A szabályozásnak a Rendelet más részeivel való szoros összefüggése miatt természetesen a 32. és az 56. cikk közötti tartományon kívül eső részekről is kellett szemezgetnem, az értelmezéshez szükséges mértékben.

Amilyen mértékben csak lehetett, minden egyes részletszabályozást próbáltam az azt értelmező jogeseteken keresztül megközelíteni, vagyis arra támaszkodtam, hogy az Európai Bíróság hogyan értelmezi az egyes jogszabályhelyeket a felmerült gyakorlati problémák tükrében. A Rendelet cikkeiben előforduló, nemzeti jogszabályokra – nyíltan vagy nem kimondottan - utaló szabályok megvilágításához segítségül hívtam a hatályos magyar jogszabályokat a polgári eljárásjog és a végrehajtás területéről. A szűk körben elérhető hazai szakirodalomból olyan forrásokat olvastam el, amelyek elsősorban már a jelenlegi szabályozással foglalkoznak, és nem annak előzményeivel.

Önmagammal szemben támasztott követelményem a dolgozatírás megkezdésekor az volt, hogy olyan szerkezetben és részletekben dolgozzam fel a témát, amilyen módszerrel könnyen el tudom sajátítani egy vizsga, vagy az esetleges későbbi gyakorlati alkalmazás alátámasztására. A dolgozat gerincének logikai fonalát a Rendelet III. fejezete cikkeinek sorrendje adta, nem törekedtem arra, hogy ezt a részletesen kidolgozott jogintézmény-rendszert átstrukturáljam.

Leírás
Kulcsszavak
bírósági határozatok
Forrás