Multimédiás oktatóanyag "Az erdő" témakör általános iskolai tanításához

Dátum
2006-06-13T15:52:02Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az ökológiai válság korszakában a pedagógusokra és a közoktatásra váró új kihívás, a környezeti nevelés világszerte és Magyarországon is felértékelődik. Ennek célja a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel elősegítése, kialakítása az emberi életminőség fenntartásának és javításának tágabb célja érdekében. A környezeti nevelés a magatartás, a hétköznapi életvitel megváltoztatására is irányul, ez (is) megkülönbözteti a nevelés minden más formájától. Magyarországon a Környezetvédelmi Törvény 54.§ 1. cikkelye rögzítette: „Minden állampolgárnak joga van a környezeti ismeretek megszerzésére és ismereteinek fejlesztésére”.

Az iskolarendszerű környezeti nevelés célját, tartalmát és követelményeit, a kívánatos attitűdöket és értékeket a Nemzeti Alaptanterv kerettanterve és több műveltségterület (pl. Földünk és környezetünk, Az ember és természet stb.) tananyaga, fejlesztési és minimális követelményei tartalmazzák, valamint a Kerettanterv 5-6. osztályos természetismeret, 7-8. osztályos biológia tantárgy követelményrendszere határozza meg.

A környezeti nevelést erősítik a helyi közösségi természet- és környezetvédő akciók, programok, a környezetvédelem jeles napjainak megünneplése, például a Madarak és Fák Napja (májusban), a Föld Napja (április 22.), a Környezetvédelmi Világnap (június 5.) A külső, természeti környezetre irányuló nevelés mindenekelőtt az élet prioritását, feltétlen tiszteletét kell, hogy átadja a következő nemzedékeknek. Megismerteti a gyerekeket az élővilág sokféleségével, az élettani és a rendszertani ismeretek nyújthatják a tudományosan igazolt képet a természeti környezetről.

Az ember és a természet közötti harmónia helyreállítása és hosszú távú fenntartása állandó, s megfelelően tervezett tevékenységet igényel, melynek egyik, talán leghatékonyabb, s a viszonylag legkisebb beruházást igénylő formája a környezeti nevelés - oktatás. A környezetvédő, természetszerető ember személyiségének kialakítását minél hamarabb el kell kezdeni. Meg kell teremteni a vonzódást a természet iránt. Az alsó tagozaton a környezet- és természetvédelmi problémakörök vonatkozásában a megfigyelések és vizsgálódások jellege a tudatosság irányába tolódik el, és sokirányúvá válik, szerephez jutnak az ok-okozati összefüggések. A felső tagozatos tanulók környezeti nevelésének legfőbb célja az, hogy természetbarát magatartást alakítsunk ki bennük, érzékenységet a környezet problémái iránt, s mindezekre építve aktív és felelősségteljes cselekvési készséget fejlesszünk ki.

A környezetért felelősséget érző generáció nevelése a fő cél. A ma tapasztalható túlzott ismeret centrikusság helyett érzelmeken és ismereteken alapuló cselekvőkészségre kell nevelnünk a tanulókat.

Ehhez a nevelőmunkához elengedhetetlenül szükséges egy optimális technikai háttér (dia, írásvetítő, videomagnó, színes televízió, laboratórium jellegű szertár).

A fent említettek nagy részét jól helyettesíti egy multimédiás oktatási segédanyag. Egy ilyen multimédiás alkalmazás elkészítése volt a célom. Az általános iskolai környezeti nevelés fő céljának tekinti a tanulók környezettudatos magatartásának, életvitelének kialakítását annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen a környezeti válság elmélyülésének megakadályozására, elősegítve az élő természet fennmaradását és a társadalmak fenntarthatóságát. A tanulók váljanak érzékennyé környezetük iránt.

Leírás
Kulcsszavak
multimédia, oktatóanyag, HTML, kérdőív
Forrás