A főtt sárgarépában vizsgált nitrát, nitrit, ammónia tartalom

Dátum
2010-04-28T11:02:55Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatomban a nitrát, nitirt, ammónia változást vizsgáltam mikrohullámú sütő hatására. Kísérleteimben a nyers sárgarépát és a belőle készült ételek és italokat analizáltam mikrohullám hatására. Kutatómunkám során nem csak nyers sárgarépát vizsgáltam, hanem belőle készült bébi ételeket és italokat egyaránt. Mikrohullámú sütővel történő konyhatechnológiai eljárást alkalmaztam nyers sárgarépára és sárgarépából készült élelmiszerekre. A nyers zöldségnél a mikrohullámú sütő hatására a minták nagy részénél jelentős nitrát tartalom növekedés figyelhető meg, viszont a kész termékeknél pontosan az ellenkező hatás alakult ki. Ez a megállapítás azért fontos, mert ha csecsemőket bébi étellel etetjük (sárgarépa a fő összetevőjük) akkor a magas nitrát tartalom felhalmozódhat a szervezetükben és a bél rendszerükben. A nitrit tartalom is jelentősen lecsökkent a nyers minták esetén mirohullám hatására, ez az érték több esetben akár a huszad része is lehet, viszont a kész termékek esetén jelentős változást nem tapasztaltunk . Vizsgálataimból nem egyértelműen derül ki, hogy milyen hatást gyakorol a mikrohullámú sütő alkalmazása a nyers sárgarépa és a belőle készült élelmiszerek ammónia tartalmára, és így összefüggést sem találtam az ammónia tartalom változásában.

Leírás
Kulcsszavak
nitrát, nitrit, ammónia, methemoglobénia
Forrás