Diósi, GerdaBlazsán, Anett2018-10-252018-10-252018-10-23http://hdl.handle.net/2437/257910A száraztészta kiemelkedő szerepet tölt be a táplálkozásunkban. Több ezer éven át a búzát használták a tésztakészítéshez. A funkcionális élelmiszerek térhódításával az utóbbi évtizedekben azonban a figyelem a száraztészta természetes összetevőkkel való tápérték-növelése felé irányult. A teljes kiőrlésű magvakat általánosan használják a száraztészta előállításához. Diplomamunkám célja, hogy olyan száraztésztákat állítsak elő, melyek egészségesek, a fogyasztók elvárásainak illetve az újszerű táplálkozási szokások elvárásainak egyaránt megfeleljenek. Ehhez az irodalmi adatok alapján magas táplálkozási értékkel rendelkező len, chia és quinoa magokat választottam dúsító komponensként. Első lépésben a magok beltartalmi paramétereit vizsgáltam meg szakirodalmi adatok alapján. Másrészt célom volt, hogy a különböző magok őrleményeivel kiegészített száraztészták technológiai paramétereit is megvizsgáljam, hogy megtudjam az egyes alapanyagok milyen hatással bírnak a késztermék tulajdonságaira.51huchia maglen magszáraztésztaChia mag, lenmag, quinoa őrleményekkel dúsított száraztészták fejlesztéseDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány