Szőllősi, LászlóBirtók, Tamás2015-11-252015-11-252015http://hdl.handle.net/2437/219140Az elmúlt évtizedek alatt az összes húsféleség közül a baromfihús-termelése nőtt a legerőteljesebben. A lakosság életszínvonalának emelkedésének hatására egyre növekszik a kereslet a kényelmi, magasabban feldolgozott termékek iránt. A magyar baromfiágazat, ezen belül is a vágócsirke vertikum legfőbb problémái a tartósan alacsony jövedelmezőség, valamint az objektív versenyhátrányok megléte a nemzetközi konkurenciával szemben. A versenyhátrány okozója az elégtelen termékfejlesztés és innováció a feldolgozó szférában, valamint az, hogy a feldolgozóknál a magas hozzáadott értékű termékek alacsony részarányt képviselnek a termék-szortimenten belül.Dolgozatom középpontjában egy magyarországi vágócsirke vertikumban működő integráció továbbfeldolgozó üzem létesítő beruházása áll. Feltételezésem értelmében az integráció jövedelmezősége hosszútávon javul, ha a cégcsoport alkalmazkodik a változó piaci igényekhez, és növeli az általa előállított késztermékek feldolgozottsági fokát. Célkitűzésem ezen üzemlétesítő beruházás, illetve, az ezt megtestesítő műszaki fejlesztés indokoltságának és életképességének vizsgálata.52huNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 MagyarországberuházásvágócsirketovábbfeldolgozóEgy vágócsirke továbbfeldolgozó üzem létesítésének beruházás-gazdaságossági vizsgálataInvestment analysis of a broiler further processing plantDEENK Témalista::Közgazdaságtudomány::Gazdaságelemzés