Béri, BélaHolcvart, Mária2009-08-182009-08-1820092009-08-18http://hdl.handle.net/2437/88849Hazánkban a XIX. század végi életmód-fogyasztási- és szokásváltozások következtében az akkori szürke marha állományt a szimentáli fajtával keresztezték. A magyartarka termelési mutatói akkor jónak számítottak, az iparszerű tartás megjelenésével azonban egyre jobban szükség volt gazdaságosabban, több tej termelésére alkalmas tehenekre, mivel a magyartarka egységnyi élősúlyra eső tejtermelése elmaradt a korszerű tejelő fajtákétól. Az 1950-es években megjelent a jersey is. Mivel a tejárképzés a nagy mennyiségű, híg tej termelését premizálta, ez a konstrukció nem volt versenyképes, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.45huszarvasmarhajerseyholstein-fríztejtermelésA jersey és a holstein-fríz fajta összehasonlítása termelési és gazdasági mutatók alapjánProduction and economical comparison of Jerseys and Holsteins.