Komlósi, IstvánDávid, Csaba2022-05-122022-05-122022-05http://hdl.handle.net/2437/333078A szakdolgozat elsődleges célkitűzése a Nagyhegyesi Agrár Kft sertéshizlalás technológiájának és értékesítési managementjének kiértékelése a 2021-es gazdasági évben. A téma kifejtése során elemeztem a hizlalda termelési mutatóit, a heti ár függvényében összehasonlítottam a felvásárló partnereket bevétel szempontjából, illetve a vágási kimutatások alapján meghatároztam a telephely által választott genetika optimális értékesítési testtömegét. A rotáció során keletkező ólvég sertések utóhizlalására vonatkozóan egy kísérletet állítottam be, ahol az eredmények alapján elmondható, hogy ezeknek az állatoknak az utóhízlalásuk extra bevételt teremthet még a megnövekedett takarmány költség ellenére is. A Nagyhegyesi Agrár Kft termelési mutatói a hazai és nemzetközi értékekhez mérten megfelelőnek tekinthetőek, a hizlalást gazdaságos módon képesek folytatni. A mérésekből származó eredmények alapján javaslatot tettem az értékesítések lebonyolításának megváltoztatására, illetve a rotáció során keletkező ólvég sertések utóhizlalására, amivel a telephely az éves bevételét tovább növelheti az értékesítési volumen megváltoztatása nélkül.44husertéshizlalástechnológiaelemzéstermelésA Nagyhegyesi Agrár Kft. sertéshizlalás technológiájának kiértékelése a 2021-es gazdasági évbenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány