Prokisch, JózsefVágó, Szilvia2009-03-122009-03-1220082009-03-12http://hdl.handle.net/2437/79940A magyar fogyasztók alapvetően bíznak a magyar termékekben, de a sorozatos élelmiszer-botrányok megrengették a beléjük vetett bizalmukat. A magyar fogyasztók egyre tudatosabban döntenek élelmiszereik vásárlásakor. Kialakulóban van egy olyan réteg, amely az élelmiszer-biztonságot nemcsak fontosnak, meghatározónak tartja, hanem tudatos fogyasztóként megköveteli a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek forgalmazását. Az élelmiszerek biztonsága, amely korábban többé-kevésbé önmagától értetődő volt, de legalábbis nem okozott globális problémát, napjainkra tömeges, súlyos fenyegetettséget hordozhat, és megalapozott, átfogó nemzeti és nemzetközi programok szükségesek megnyugtató kézbentartására. Az élelmiszer-biztonság érdekében elkövetett folyamatos intézkedések arról tanúskodnak, hogy a hatóságok próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy megszűnjenek, vagy legalábbis csökkenjenek a napjainkban egyre többször előforduló élelmiszer-botrányok. A folyamatosan változó fogyasztói igények, gyártás-technológiák, valamint új termékek megjelenése a piacon további kockázati tényezőt jelent mind a fogyasztók, mind a hatóságok számára. Az élelmiszer-biztonsági intézkedéseket folyamatosan bővíteni kell. A korábbi éveknél jóval szigorúbb vizsgálatokat helyeztek kilátásba. Mivel a nyomon követhetőségre helyezik a hangsúlyt, az élelmiszerlánc egészét vizsgálják - így garantálva a fogyasztó teljes biztonságát – a termőföldtől, az állat megszületésétől kezdve a háziasszony kosaráig.50 p.huélelmiszerbiztonságfogyasztó védelemHazai élelmiszerbiztonsági helyzetAz élelmiszerbiztonság, és a hozzá kapcsolódó szabályozások MagyarországonFood safety and related official control in Hungary-