Tatai, CsillaBárány, Emese2022-06-152022-06-152022-04-05http://hdl.handle.net/2437/335359A helytelen táplálkozási szokásokból eredően számos betegség kockázatának kialakulási esélye nő. A gesztációs időszakban kiemelkedő az alimentatio szerepe, a magzati fejlődés tekintetében. Fontos a minőségi és mennyiségi táplálkozás kialakítása ebben az időszakban. A várandósság számos veszélyt rejt magában, de az esetleges káros szenvedélyek tovább fokozzák az egészségre gyakorolt kockázati tényezők sorát. Az addikciót okozó szerek fogyasztása a várandósság alatt a magzatra még súlyosabb következményekkel hat a lassabb szekréció miatt, így az újszülött gyermek estében is diagnosztizálható az elvonási szimptóma eltérő mértékben a fogyasztott szertől függően. Egyes alternatív táplálkozási formák, a vegán és a makrobiotikus étrend is hordoz magában kockázatot a kialakult malnutritio által, mely a magzat fejlődési rendellenességeit okozhatja. Fontos beszélni az esetek többségében fogamzásra képes, nőket érintő táplálkozási devianciákról is, melyek a gravidáció alkalmával negatívan befolyásolják a magzat fejődési törekvéseit. A legtöbb vitamin hiátusa koraszülést eredményez, de a magas A-vitamin szint is kockázatot jelent főleg az első trimeszterben. A preeclampsia kialakulási arányszámát növeli a kalcium hiánya, amely a szigorúbbnak tekinthető vegetáriánus irányzatokra jellemző lehet, de a dohányzás és az anorexia nervosa jelenléte is, így kijelenthető, hogy minden társadalmi rétegben előforduló betegségről van szó csak különböző okok végett jön létre.41huTáplálkozásVárandósságTáplálkozási zavarokTáplálkozás a várandósság idejénDEENK Témalista::Orvostudomány