Pusztahelyi, TündeLengyel, Anita2010-05-102010-05-1020102010-05-10http://hdl.handle.net/2437/96011Dolgozatom célja a Plantago lanceolata (lándzsás útifű) antimikrobiális hatásának bemutatása volt. A hatás tanulmányozása érdekében a DE TTK Növénytani Tanszékéről kapott különféleképp extrahált növényi kivonatokat baktérium és élesztőgomba tenyészeteken teszteltük. Az alkalmazott antibiotikum-érzékenység kimutatási eljárása a fotometriás módszer volt, mely a tenyészetek optikai denzitását mérte. A módszerrel meghatározható volt a gátlóanyagok szaporodás gátló hatása, és a serkentő hatás is. Vizsgálataink szerint az extraktumok közül a forrón propanollal, etanollal és vízzel extrahált és bepárolt készítményeknek baktériumokon volt a legjelentősebb gátló hatása.37huplantagoantimikrobiálisPlantago lanceolata (lándzsás útifű) antimikrobiális hatásának vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia