Fekete, IstvánKázmér, Evelin2024-01-082024-01-082023-10-25https://hdl.handle.net/2437/364637A szakdolgozatomnak a célja, a cukorrépa olyan fajta megismerésére, hogy milyen különféle termékek készítéséhez lehet felhasználni. Így a cukorrépából lekvárokat készítettem különböző zöldségek és gyümölcsök hozzáadásával, különböző százalékban. A cukorrépa lekvárok százalékos összetétele úgy alakult, hogy 75%-ban, 50%-ban és 25%-ban cukorrépát tartalmaz. Vizsgálatokkal a célom, hogy bebizonyítsam, a cukorrépa is alkalmas lehet különböző feldolgozásra, mint az általam választott mintatermékek. Az elvégzett vizsgálatokkal, az volt a célom, hogy az elkészült lekvárokkal bemutassam a cukorrépában rejlő alternatívákat, esetleg a későbbiekben egy versenyképes terméknek adjak alapot. A vizsgálatokat úgy próbáltam kiválasztani, hogy az ipar számára fontosabb információkat tudjak átadni. Az elvégzett vizsgálatok: állományvizsgálat, pH mérés, összes-polifenol, illetve flavonoid vizsgálat, szárazanyag- és nedvességtartalom vizsgálat, valamint kérdőíves felmérést végeztem.49hulekvárcukorrépatermékfejlesztésCukorrépa lekvár, mint a cukorrépa feldolgozás innovációjaDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.