Pápai, Gréta ZsuzsaKis, AttilaCsikos, Gabriella Bianka2025-01-072025-01-072024-10-25https://hdl.handle.net/2437/384495Szakdolgozatomban megvizsgáltam, hogy a különböző időtartamig tartó szimulált emésztés zabra és rozsra, valamint kölesre hogyan hat. A kutatás során olyan robusztus és megbízható módszert fejlesztettem tovább, amely az in vivo körülményeket tükrözi a vékonybél szakaszáig, és fiziológiailag szignifikáns értékeket ad a keményítők viselkedéséről az emberi szervezetben. Vizsgáltam továbbá a keményítőprofiljukat, valamint hogy hőkezelés hatására hogyan viselkednek. A kapott eredményeket egymáshoz, valamint kontroll mintához hasonlítottam. Dolgozatom elsődleges célja volt annak megállapítása, hogy a hőkezeléses eljárásnak van-e bármilyen pozitiv hatása a prebiotikus aktivitásra, valamint az alapanyagok keményítő tartalma átesık-e bármiféle változáson, ami előnyösebb tulajdonság kialakítását tenné lehetővé. Elmondható, hogy a kezeléseknek valóban volt hatása a különböző cereálékra, de ez a hatás eltérő volt.46huRezisztens keményítőprebiotikus aktivitáshőkezelésin vitro emésztésKülönböző gabonafélék keményítőprofiljának összehasonlító vizsgálata szimulált emésztési rendszerben, valamint rezisztens keményítő tartalom növelése hő hatására.Biológiai tudományok::MikrobiológiaKémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.