Varga-Kántor, AndreaNagy, Kíra Leila2021-05-032021-05-032021-04-21http://hdl.handle.net/2437/308085Diplomadolgozatomban különböző Cabernet Sauvignon borok beltartalmát vizsgálom. Az már régóta köztudott, hogy a mérsékelt borfogyasztásnak – azon belül is a vörösbornak – számos kedvező hatása van az emberi szervezetre. Mértéktartó, minőségi borok fogyasztása esetén csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint csökkenhet a koleszterinszint is. Ezekre a jótékony hatásokra kerestem magyarázatot, a beltartalom megvizsgálásával. Elemeztem többek között a polifenol-, illetve flavonoid tartalmat, a mikro- és makroelemeket, valamint a cukortartalmat és a pH-értékeket is. Mérésemet korábbi kutatási eredményekkel is összehasonlítottam, majd levontam a szükséges következtetéseket.42 oldalhuborcabernet sauvignonbeltartalomantioxidánspolifenolCabernet Sauvignon borok beltartalmának összehasonlító vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány