Béri, BélaKovács, András2021-05-042021-05-042021-04-23http://hdl.handle.net/2437/308262A holstein-fríz termelőképessége folyamatosan növekszik kihasználva a genetikai adottságait. Viszont ezzel párhuzamosan nő a fajta igénye és a tenyésztéssel járó nehézségek is. Manapság a gazdaságos tejtermelés a holstein-fríznél nem lehetséges, ha a következő feltételek nem teljesülnek a kívánt igények szerint.A minőségi tej előállításához rendkívűl fontos a haszonállat egészségi állapota. Egészséges egyed, egészséges tejet ad. A minőségi feltételeket ismerve a legfontosabb az árútej előállításában a szomatikus sejtszám a megengedett határok között tartani. A magas szomatikus sejtszám kialakulásában főként a baktériumok a felelősek. Vizsgálatom során választ kaptam kérdéseimre.40huholstein-frízszomatikus sejtszámtőgygyulladásmasztitiszA tejelő tehenek tőgybiológiai állapotát befolyásoló néhány tényező elemzéseDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány