Riskó, TündeKovács, Ágnes Krisztina2024-06-202024-06-202024-04-22https://hdl.handle.net/2437/374220Napjaink egyik legfontosabb témája a fenntarthatóság, valamint a fenntartható fejlődés. A jelenlegi fogyasztási szokásaink nem fenntarthatóak, mivel pazarló módon használjuk a természeti erőforrásokat, amivel veszélybe sodorjuk a jövő generáció szükségleteinek kielégítését. Az élelmiszertermelés igen komoly környezeti hatásokkal jár, ezért ezen a területen kiemelten fontos a fenntarthatóság. Dolgozatom során vizsgáltam a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó fogalmakat és kialakulásának főbb állomásait, kitértem a tudatos fogyasztásra és fogyasztói magatartásra, valamint megvizsgáltam az élelmiszertermelés környezeti hatásait és azt, hogy az étrendeknek mekkora szerepe van a fenntarthatóság elérésében és a negatív környezeti hatások csökkentésében. Online kérdőíves felmérés segítségével pedig felmértem a fenntarthatósággal és a fenntartható élelmiszerekkel kapcsolatos tudást és szokásokat, valamint a fentartható élelmiszerek iránti elkötelezettséget és változtatási hajlandóságot.72hufenntarthatóságfenntartható élelmiszerekfenntartható élelmiszerfogyasztásA fenntarthatóság vizsgálata az élelmiszer termelés és fogyasztás területénExamining sustainability in the areas of food production and consumptionKözgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.