Sipos, PéterPapp, Vivien Anna2024-01-082024-01-082023-10-24https://hdl.handle.net/2437/364539A szakdolgozatomban kukoricaliszt alapú száraztésztákat készítettem, amiket különféle gluténmentes lisztalternatívákkal dúsítottam, megvizsgálva ezeknek a száraztészta szerkezetére, beltartalmi paramétereire és érzékszervi tulajdonságaira való hatásait. Az általam dúsításra kiválasztott lisztek az alábbiak voltak: kókuszliszt, csipkebogyóhús por, kendermagliszt, zöldbanán liszt és a kukorica préspogácsájából előállított liszt. A kukoricacsíraolaj előállítása során a préspogácsa melléktermékként keletkezik, ezért is gondoltam ennek a hasznosítására a szakdolgozatom során, ezzel is bemutatva annak a lehetőségét, hogy az élelmiszergyártás során keletkező melléktermékeket fel lehet használni egy új termékbe való visszaforgatással.43hugluténmentes lisztszáraztésztalisztalternatívakukoricaGluténmentes lisztalternatívákkal dúsított kukorica száraztésztaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Mezőgazdasági kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.