Ungai, Diána KingaSzilágyi , AnettMüller, Klaudia2025-06-182025-06-182024https://hdl.handle.net/2437/393212Dolgozatomban összehasonlításra került 10 kenyér minta melyek kettesével voltak csoportosítva. Az első csoportot a fehér kenyerek, a másodikat a magvas kenyerek, a harmadikat a bajor rozs és rozsos cipó alkotta, a negyediket a durum cipó és durum toast, az ötödik csoportot pedig gluténmentes kenyerek alkották. A kenyerek beszerzése pékségekből és szupermarketekből történt eltérő arányban. A minták szárazanyagtartalom és hamutartalom vizsgálatát is elvégeztük a 13 elem vizsgálata mellett. A vizsgált elemek között mikroelemek és makroelemek egyaránt szerepeltek. Meghatározásra került a kenyerek K, Na, Ca, Mg, P, S, Al, Ba, Cu, Fe, Mn, Sr, Zn-tartalma, amely ICP-MS készülék használatával történt.56huKenyérÁsványianyagokMikroelemekMakroelemekKülönböző kenyerek összehasonlító vizsgálata elemtartalmi szempontbólComperative analysis of different breads in terms of element contentMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.