Czipa, NikolettPásztor, Vivien2017-10-252017-10-252017http://hdl.handle.net/2437/244378Szakdolgozatom során a nagyüzemi konzervgyártásban használatos Osztott Hidrosztatikus Sterilező berendezés hőkezelésének eredményességét vizsgáltam, 212 milliliteres vákuumzárású szuperédes csemegekukorica konzervek esetén. A mérési sorozat megkezdése előtt a töltőgépek töltési pontosságát vizsgáltam, majd ennek precizitásáról meggyőződve kezdtem el a hőkezelés eredményességének vizsgálatát speciális mérőegységek segítségével. A tér és maghőmérséklet, valamint az F0 érték változását vizsgáltam, különböző töltő súly és felöntő lé mennyiség felhasználásával. Központi célom volt, hogy bizonyítsam, az üzem által megválasztott nettó tömeg és hőkezelési idő a legmegfelelőbb a mikroorganizmusok elpusztítása, azaz a hőkezelési eredményesség szempontjából. Az így elért F0 érték megfelelt az élelmiszer-biztonságnak.68huhőkezeléskukoricakonzervF0 értékcsemegekukoricaHunisterCsemegekukorica konzervek hőkezelési eredményességének vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány