Fazekas, Mónika ÉvaKödöböcz, Laura2021-05-112021-05-112021-05-28http://hdl.handle.net/2437/309351A meggy az éghajlati és földrajzi adottságoknak köszönhetően az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs hazánkban. Számos irodalom számol be a meggy biológiailag aktív komponenseiről, melyekből tudjuk, hogy az antocianinok nagyon fontos szerepet játszanak a szabadgyökök semlegesítésében, illetve számos betegségben kedvező hatást fejtenek ki. Azt is kimutatták, hogy kedvező tulajdonságainak köszönhetően ígéretes lehet a szájüregi egészség megőrzésében.43huTNF-αIL-2IL-6gyulladásos faktoroknyálmeggyrágógumiantocianininterleukincitokinRNS izolálásA TNF-α, IL-2 és IL-6 gyulladásos faktorok alakulása emberi nyálban meggy kivonatot tartalmazó rágógumi hatásáraDEENK Témalista::Biológiai tudományok