Szőllősi, LászlóPankotai, Péter2015-10-302015-10-302015http://hdl.handle.net/2437/217705Most 2015-öt írunk jelenleg a világ lakossága meghaladja a 7,3 milliárd főt, 50 év múlva azaz, 2055-re közel 10 milliárd ember fog élni a Földön az előrejelzések alapján. A magyar élelmiszer-gazdaság - beleértve a baromfiszektort is - részese lett az európai globalizáció folyamatainak. A koncentráció és a nagy európai baromfis cégek terjeszkedése a jövőt illetően is folytatódni fog. Ha erre nem készülünk fel időben, akkor nemcsak exportpiacainkat, hanem belföldi vevőinket is el fogjuk veszíteni. A világ baromfihús termelése és ezzel párhuzamosan a fogyasztás is az utóbbi két évtized alatt dinamikusan fejlődött. A növekedés éves üteme 3-6% között alakult, mely meghaladja bármely más állattenyésztési ágazat eredményét. Ennek a kiugróan magas fejlődésnek több oka is van. A termelés oldaláról ez egyrészt biológiai (magas szaporaság és növekedési erély, rövid termelési periódusok), másrészt gazdasági (kedvező technikai és gazdasági hatékonyság, iparszerű termelési rendszerek terjedése) okokkal magyarázható. Dolgozatom célja egy jó színvonalú technológiával és korszerű rendelkező magyarországi vágócsirke hizlaló telep naturális mutatóinak illetve, költség- és jövedelemviszonyainak összehasonlítása a két tartási technológiára vetítve illetve két külön telepre nézve. Adataim a 2015. évi júniusi turnusra lettek gyűjtve, nyári viszonyok között. Az adott cég bonyolítja le Magyarország csirkehús termelésének 50%-át. Versenyképessége még nemzetközi piacokon is elfogadható. Versenyképességét még a fajlagos takarmány felhasználással tudja növelni, illetve a brojler index javításával. Dolgozatomban bemutattam a két tartástechnológia közti naturális hatékonyságbeli különbségeket. A legal csirke hizlalása sokkal jövedelmezőbb mint az ipari hagyományos tartástechnológia mellett hizlalt csirkéé, mivel nagyobb bevételt eredményez, de ennek ellenére a költségei minimálisan nagyobbak. A telep kihasználtsága szintjén is van eltérés, de ezt is egyensúlyozza a jövedelem. Tehát köszönhetően ennek az exkluzív piacnak lehetőség nyílik azon vállalatok számára, akik képesek a szakmai és technológiai színvonalat teljesíteni, hogy jövedelmüket extra módon növeljék.43hubroilertartástechnológiaVágócsirke hizlalás naturális és ökonómiai hatékonyságának összehasonlítása két tartástechnológia közöttComparing the physical and economic efficiency of broiler production in two technologyDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány