Zékány , AndrásFodor , DávidTörök, Dóra2025-02-062025-02-062024-12https://hdl.handle.net/2437/386782Napjainkban egyre növekvő igény van a környezetet kevésbé terhelő módszerekre a vegyi iparban. Az utóbbi időben emiatt fokozatosan teret nyert a „Zöld Kémia” vagy „Fenntartható Technológia”, amely a hagyományos gyártási eljárásokkal szemben erősebben fókuszál a gyártási folyamat során termelt szemét mennyiségének lehető legkisebbre redukálására és a mérgező és veszélyes kemikáliák használatának elkerülésére. Mindezzel csökkentve a gyártási folyamat környezeti terhelését. A környezetbarát biokatalizátorok, az enzimek a zöld kémia szempontjából számos remek tulajdonsággal bírnak. Enyhébb reakció körülményeket igényelnek, kémiai-, régió- és sztereospecifikusak. Ezen kívül használatukkal elkerülhető, hogy funkciós csoport aktiválásra legyen szükség, illetve elkerülhetőek a védőcsoport kapcsolási és eltávolítási lépések is, amelyek szükségszerűek a hagyományos szerves kémiai szintézisutakban. Az enzimeket hagyományosan biológiai úton, levegőztetett szubmerz fermentációkban állítják elő. Szakdolgozati munkám során a Teva alapanyaggyártó igazgatóság K+F pilot kisüzemében olyan módszeren dolgoztam, amellyel az enzim fermentációk kihozatalát lehet prediktálni a kisüzemben található eszközök segítségével. Így a fermentáció leállítását követően egy egyszerűbb módszerrel hozzávetőlegesen megbecsülhető a termelt enzim mennyisége.52huenzimek, analitikai módszerekEnzim tartalom mérés enzim fermentációkbanBiológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.