Kállai, ZoltánFülöp, Tekla2019-11-152019-11-152019http://hdl.handle.net/2437/276286Dolgozatom célja, hogy kiderítsük, hogy a szőlő virágában milyen élesztők találhatók, és ezek az élesztők, befolyásolják-e a bor erjedését, zamatát.Az izolált élesztők pontos fajmeghatározását a telepek makromorfológiai és a sejtek mikromorfológiai megfigyelésével kezdtünk. Mikroszkóp alatt megfigyeltük a sejtek méretét, alakját és a reprodukciós folyamataikra jellemző tulajdonságukat. Továbbá asszimilációs tesztet használtunk ahhoz, hogy megfigyeljük, hogyan hasznosítják az élesztők a különböző szénforrásokat. Ezen vizsgálatok alapján csoportokat alkottunk, majd a csoportokból reprezentatívan kiválasztottunk bizonyos törzseket molekuláris taxonómiai vizsgálatokra (DNS izolálás, PCR, szekvencia analízis).49hunektár élesztőMilyen élesztők találhatóak a tokaji furmint és hárslevelű szőlők virágában?DEENK Témalista::Biológiai tudományok