Czipa, NikolettBalogh, Adrienn-Timea2016-10-262016-10-262016-10-25http://hdl.handle.net/2437/231249A szakdolgozatom központi témája a tehéntej és a kecsketej beltartalmi paramétereinek összehasonlítása. Vizsgálataim kiterjedtek a tejek nyers illetve forralt állapotára is. A változatosság jegyében a tejek két különböző országból, Magyarországból és Romániából származtak. Igyekeztem a tejek legfontosabb beltartalmi mutatóit számszerűsíteni, ezért a dolgozatban megtekinthetőek az általam vizsgált tejek szárazanyag-tartalmának, fehérje (nyersfehérje, kazein, albumin), tejzsír, tejcukor, makro- és mikroelem tartalmainak kimutatása. Szakdolgozatom főleg azok számára hasznos, akik hozzám hasonlóan, családi háztartásból vásárolnak nyerstejet, amit otthon felforralás után fogyasztanak és használnak fel.50hutehéntejkecsketejnyerstejforralt tejalbumintejcukortejzsírelemtartalomHáztáji tehén- és kecsketejek kémiai összetételének összehasonlításaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány