Vida, ViktóriaCserepes, Dóra Vivien2021-10-222021-10-222021-10-22http://hdl.handle.net/2437/323327Szakdolgozatom témájaként egy induló cukrászda üzleti tervének elkészítését választottam, mely helyileg Debrecenben működik. A választásom azért esett erre a gyönyörű városra, mert a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanultam, éveket töltöttem el a város felfedezésével, így jelentős hely és személy ismerettel rendelkezem. Kutatásomat a szakirodalomra és az eddig tanultakra alapoztam, így az ágazatról is sikerült egy átfogóbb képet alkotnom. Alapvető kérdésként fogalmaztam meg hogy lehetséges-e egy ilyen profilú cég nyereséges működtetése, valamint melyek azok a piaci korlátok, amik befolyásolhatják ezt. Mekkora mértékben korlátozza a piaci belépést a lehetséges versenytársak ottléte. Véleményem szerint minden üzleti terv sikeressége azon múlik, mennyire tudjuk felmérni a valós piaci helyzetet. Éppen ezért kutatásomat igyekeztem valós számszerű adatokkal alátámasztani, ezenfelül minél több személyes tapasztalatot is bele vinni, mind a tanultak mind pedig a saját ismereteim alapján. A legfontosabb korlátok, amelyeket az elemzés során feltártam az erős piaci verseny,a magas indulótőke igény. De kellő tőke befektetés mellett rendkívül jövedelmező céget tudunk létrehozni. Összességében az általam végrehajtott elemzés során arra a következtetésre jutottam, hogy kellő racionalitással, odafigyeléssel lehetséges egy speciális terméket előállító és értékesítő cukrászda létrehozása megfelelő nagyságú tőkebefektetés mellett, a jelenlegi piaci feltételek esetén.65huüzleti tervüzleti tervezéscukrászda„Egy falatnyi Mennyország” üzleti terve'A bite of Heaven' business planDEENK Témalista::Közgazdaságtudomány