Bérczesné Szojka, AnikóFehér, Elizabet Szilvia2022-11-032022-11-032022-10-20https://hdl.handle.net/2437/338809A dolgozatom célja az volt, hogy megvizsgáljuk a nyers, darált sertéshús E. coli és mezofil aerob mikroba számát különböző tárolási körülmények között. Elsősorban megismerhetjük a hús fogalmát, illetve a benne előforduló mikroorganizmusokat. Ezek különböző megbetegedéseket, ételmérgezéseket okozhatnak, ezért is fontos tudni a biztonságos tárolási módszert. Megvizsgáltam a friss mintát, több napig hűtőben tárolás utáni mintákat, illetve fagyasztás után különböző módon történő kiolvasztás utáni mintákat. Az eredmények azt mutatták, hogy nem szabad sokáig hűtőben tárolni, lehetőleg azonnal fel kell használni a húst. Ezzel ellentétben a fagyasztásos tartósítási módszer megfelelő, sőt, a hideg gátolja a mikrobák szaporodását, egy részét pedig el is pusztítja. Összességében tehát, hűtőben nem, de fagyóban biztonságosan lehet tárolni a nyers, darált húst.40husertéshúseltarthatóságmikroorganizmusA darált sertéshús eltarthatóságának vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia