Garda, TamásTóth, Zalán Róbert2023-05-032023-05-032023https://hdl.handle.net/2437/351510Az emberi fogyasztásra alkalmas növénytermesztés számára kihívásokat jelent a toxikus cianobaktérium- vízvirágzások növekvő előfordulása. Dolgozatomban két cianobakteriális toxin, a mikrocisztin-LR és a Cylindrospermopszin hatásait tekintem át különböző élelmiszeripari növények növekedésére, fejlődésére és minőségére vonatkoztatottan. A dolgozat során kitérek ezen cianobakteriális toxinok növényekre gyakorolt biokémiai hatásaira, felhalmozódására az ehető növényi szövetekben és a toxinok talajban történő biohasznosulásának mértékére is. Dolgozatom felhívja a figyelmet arra is, hogy e veszélyes toxinok káros hatással lehetnek az emberi egészségre és fontosnak tartja a cianotoxinok jelenlétének csökkentését.30huMikrocisztin-LRCylindrospermopszinA mikrocisztin-LR és a cylindrospermopszin hatásai emberi fogyasztásra alkalmas növényekreDEENK Témalista::Biológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.