Prokisch, JózsefHajdú, PéterPocsai, Boglárka Dóra2024-06-122024-06-122023-10-24https://hdl.handle.net/2437/372533Diplomadolgozatom során gombával dúsított pesto krémek termékfejlesztésén, összehasonlításán és érzékszervi vizsgálatán dolgoztunk, melynek alapját a hagyományos bazsalikomos pesto szolgáltatta. Választáskor szem előtt tartottuk, hogy végtermékként olyan alapanyagok felhasználásával állítsuk elő, melyek a hétköznapi fogyasztók által is könnyen elérhetők. Élelmiszerbiztonsági szempontból is ki tudtunk rá dolgozni egy jogszabályoknak is megfelelő gyártási leírást, folyamatábrát és veszélyelemzési tervet. A termékfejlesztési folyamat lépésein haladtunk sorra. Kezdve az alapanyagok megismerésétől, a fejlesztési folyamatokon keresztül, egészen a kedveltség megállapításáig és a végső termék kialakításáig. A termékek 4 szempont alapján kerültek értékelésre, a küllem, állomány, illat és íz, melyek 1-tól 5-ig terjedő skálán kerültek értékelésre a kóstolás során. Fő célunk a gombával dúsított termékek kedveltségének megállapítása volt, mivel a fogyasztók körében megosztó élelmiszerként ismert, azonban annak egészségügyi előnyeinek hasznosítása, a társadalom és étkezési kultúra fejlődését szolgálhatja. Úgy vélem az általam kiragadott egyetlen nyersanyag új szemszögbe helyezése esetleg kiinduló pontot adhat a további kutatásokra és kísérletezésekre.42hugombapestotermékfejlesztésélelmiszerbiztonságGombából készült pesto termékfejlesztési folyamatának tanulmányozása élelmiszerbiztonsági szempontok figyelembevételévelDEENK Témalista::KémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.